A vírusok elkerülésének egyik biztos módja az, hogy gyakran és megfelelően mosson kezet, de ne feledje, nem mindig jobb a csúcstechnológia.

A szappanos kézmosás vagy az alkoholt tartalmazó szerrel történő kézfertőtlenítés a fertőzést okozó mikroorganizmusok terjedését megelőző módszerek egyik leghatékonyabb és legegyszerűbb típusa. A nedves kéz azonban növeli a kórokozók átvitelének kockázatát, ezért a kézmosást követő szárítás ugyanolyan fontos lépés a megelőzésben. Amikor nyilvános mosdóban mos kezet - ha teheti -, kerülje a modern, nagysebességű légszárítókat, mert ahelyett, hogy eltávolítanák a kórokozókat, hozzájárulnak azok terjesztéséhez. Ragaszkodjon inkább a papírtörlőhöz.

Számos kutatás bizonyítja a kézmosás hatékonyságát

Egy tanulmányban a mikrobiológusok a sugárhajtású levegőszárítót a meleg levegős szárítóhoz és a papírtörlőhöz hasonlították. Amit találtak, az nyugtalanító volt: a sugárhajtású levegőszárítót hat különböző magasságban hússzor több vírust szórt szét, mint a meleg levegős szárító, és több mint 190-szer többet, mint a papírtörlő. Emellett a vírus „mennyisége” körülbelül egy méter magasságban volt a legnagyobb, ami egy kisgyermek esetében az arcát érinti. Az egyes módszerek működési mechanizmusa segít megmagyarázni az eredményeket: a sugaras légszárítók rendkívül nagy sebességgel kényszerítik ki a levegőt oldalra, a meleg levegős szárítók elpárologtatással működnek, míg a papírtörlők elnyelik a vizet.

kézmosás kézfertőtlenítés
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

Ha papírtörlőt használ, a kezei nemcsak gyorsabban száradnak, a dörzsölés következtében a spórák is eltávolítódnak. A textiltörülköző adagolókat azonban a legjobb elkerülni, mivel a kórokozókat „kézről kézre” terjesztik.

Végső megoldás: kézfertőtlenítő szerek

A CDC szerint a kézfertőtlenítők jobbak, de nem távolítják el a látható szennyeződéseket, nem tudnak eltávolítani minden káros vegyszert és nem tudják elpusztítani az összes kórokozót (például a súlyos bélfertőzést okozó, spórával rendelkező Clostridium difficile baktérium esetében csak a szappanos kézmosással távolíthatók el hatékonyan a spórák).

Ha olyan körülmények (például tömegközlekedés, erdei kirándulás, játszótér) között van, ahol az egyetlen lehetőség a kézfertőtlenítő szer alkalmazása, akkor legalább 60 százalék alkoholt tartalmazó terméket használjon.

Forrás: https://health.clevelandclinic.org/the-dirty-truth-about-hand-dryers/
Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.