Mivel a delta változat egyre több fertőzést okoz a mindkét oltást megkapott emberek esetében is, a figyelem a harmadik vakcinaadag szükségességére irányul.

Az új járványügyi adatok arra utalnak, hogy bár a jelenlegi védőoltások eddig hatékonynak bizonyultak a COVID-19 ellen, az általuk kínált védelem egy idő után csökkenhet. Emellett már ismert, hogy több ember van kitéve a delta variánsnak, és több oltott ember kap újabb fertőzést. Ezen adatok figyelembevételével számos országban bejelentették, hogy ősszel szükségessé válik a COVID-19 vakcina harmadik, emlékeztető adagja is a vakcina által kiváltott védelem maximalizálása és „tartósságának” meghosszabbítása érdekében.

covid vakcina harmadik dózis
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

A vakcina harmadik adagja első körben az emberek bizonyos alcsoportjai számára ajánlottak, beleértve a magas kockázatú betegeket, az egészségügyi dolgozókat és az 50 éves és idősebb embereket. Az alábbi betegségben szenvedők számára mindenképpen javasolt a COVID-19 védőoltás harmadik adagja:

  • aktív rákkezelésben részesülő betegek
  • szervátültetett betegek
  • frissen őssejt-transzplantált betegek
  • előrehaladott vagy kezeletlen HIV-fertőzésben szenvedő betegek
  • közepesen vagy súlyosan immunhiányos betegek
  • az immunrendszert elnyomó gyógyszerekkel kezelt betegek.

A harmadik oltási adag beadásáig mindenképpen ajánlott az új koronavírus terjedésének megakadályozásában, ezáltal pedig az újabb fertőzés megelőzésében jelentős szerepet játszó járványügyi intézkedések betartása, beleértve  a fizikai távolságtartást, az egyszerhasználatos sebészi maszk vagy a mosható textilmaszk viselését, valamint a rendszeres kézmosást és kézfertőtlenítést.

Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.