A toxoplazmózis többnyire tünetmentes formában zajló, enyhe lefolyású fertőző betegség, mely a terhesség alatt magzati károsodást okozhat.

Az egész világon elterjedt betegség, melyen a legtöbb ember már gyermekkorában átesik. Emberről emberre csak kivételes esetekben (például transzfúzió, transzplantáció, terhesség idején az anya megfertőzheti a magzatot) terjed. A betegség a fertőzött állatok (például sertés, juh) nem megfelelő hőkezeléssel készített húsának fogyasztásakor vagy a macskák székletének szóródásával (például kézmosás elmulasztása a kertészkedés után, a kertben termő zöldség és gyümölcs mosás nélküli fogyasztása) következik be. A macskák csak az első fertőzést követően, kb. 10 napig ürítik a kórokozót. A melegvérű állatok (a macska kivételével) nem fertőzőforrások, mert bennük a kórokozó nem szaporodik. Lappangási ideje 2-3 hét. A fertőzésen átesett személynél életre szóló védettség alakul ki (a macskatartók körében magasabb a védettek aránya).

Kórokozó

A Toxoplasma gondii egysejtű parazita, mely a melegvérű állatokat (például ember, kutya) betegíti meg. Végső gazdája a házimacska, illetve a macskafélék; közti gazdája az ember, az emlősállatok és a madarak. A gyógyulást követően inaktív formában „megbújik” a vázizomzatban, az agyban, a szemekben és az immunrendszer gyengülését követően (például stressz, időskor) reaktiválódik. Flegr és munkatársai bebizonyították, hogy a kórokozó képes befolyásolni a magatartást és a születendő gyermek nemét. A félelemérzet csökkenése következtében a rágcsálók nappal is aktívak (ez megnöveli az esélyét annak, hogy a macska áldozatául essenek). Az emberek esetében a nők közvetlenebb és szabálykövetőbbé, a férfiak pedig a szabályok követésére kevésbé hajlamosabbakká (például Prágában a közlekedési balesetben elhunyt fertőzöttek aránya nagyobb, mint a teljes népességen belül) válnak. Mind a rágcsálók, mind az emberek esetében a régi fertőzések csökkentik, a friss fertőzések pedig növelik a hím utódok arányát.

 

Tünetek

Az egészséges immunrendszerű embereknél ritkán okoz tüneteket (például hőemelkedés, láz, fej-, izom- és torokfájdalom, megnagyobbodott nyaki és háti nyirokcsomók), melyek egy héten belül spontán megszűnnek. Az újonnan kialakuló fertőzés a terhesség 16. hete után veszélyes a parazita magzatkárosító hatása (például fejlődési rendellenesség, gyermek- és felnőttkorban jelentkező látászavarok, görcsrohamok) miatt (a régebbi fertőzést követően létrejött ellenanyagok védik a magzatot). 

toxoplazmózis
Forrás: pixabay.com

Vizsgálatok

Általános orvosi vizsgálatra, speciális esetekben (például a tervezett fogamzás előtt) vérvizsgálatra (ellenanyagok kimutatása) lehet szükség.

Kezelés

A toxoplazmózis antibiotikumos kezelése csak kisgyermekeknél, legyengült immunrendszerű betegeknél és terhes nőknél szükséges.

Megelőzés

Egészséges leánygyermekeknél a legjobb módszer, ha minél fiatalabb életkorban átesnek a fertőzésen (ne tiltsák meg a gyermeknek a macskával történő kontaktust). Fontos az élelmiszertechnikai és higiénés előírások (például megfelelően hőkezelt húsok, húskészítmények fogyasztása; a gyümölcsök és zöldségek alapos mosása; a nyers élelmiszerek előkészítésekor használt konyhai eszközök fertőtlenítése) betartása. A macska székletében a parazita 48 óra alatt válik fertőzőképessé, ezért az almomból naponta el kell távolítani az ürüléket (a terhes nők kerüljék ezt a tevékenységet, vagy ha nem tudják másra bízni, viseljenek védőkesztyűt). A macskák székletével szennyezett talaj hónapokig is fertőzésforrást jelenthet, így a földdel való érintkezést (pl. homokozás, kertészkedés) követően alapos kézmosás szükséges.

Forrás: Barcs I, Szalka A.: Mikrobiológia. Fertőző gondolatok. Budapest, Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Kar, Budapest, 2013.
Borítókép forrása: pixabay.com
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.