A megváltozott vagy megszűnt szaglás egy létező probléma, de a COVID-19 világjárvány miatt egyre több embernél jelentkezik ez a panasz.

Ennek oka biztosan még nem ismert, de úgy tűnik, hogy a vírus „betapad” az orr- és orrgarati nyálkahártyába, ami a szaglóreceptor-sejtek károsodáshoz vezethet. A SARS-CoV-2 nem direkt módon hat a receptor sejtekre, azok inkább a környező sejtek pusztulása következtében károsodnak. Egy másik feltételezés szerint pedig a szaglópályákat támadja meg az új koronavírus.

Számos fertőzöttnél ez a betegséget jelző első vagy egyetlen tünet. Vannak azonban olyanok is, akiknél a gyógyulást követően is - 3 hétnél hosszabb ideig - megmarad a szaglásprobléma (például nem érzik a szagokat vagy kellemetlen, esetleg nem létező szagokat éreznek).

A Semmelweis Egyetem Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinika post-COVID Szaglás Ambulanciáján szaglásvizsgálattal és szaglástréninggel segítenek azoknak, akiknél az új koronavírus okozta fertőzés után több mint három héttel is fennmaradtak a szaglásproblémák.

szaglásvesztés covid koronavírus
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

Az ország első szaglásvizsgáló centrumában az úgynevezett szaglástréninggel segítenek az ilyen panaszokkal hozzájuk fordulóknak. A szaglástréning lényege, hogy a páciens minimum 12 héten át, naponta két alkalommal 10-20 másodpercig koncentráltan alapillatokat (például fűszer, gyümölcs, virág) szagoljon, korábbi emlékek alapján felidézve azok eredeti érzetét. Emellett ajánlott a szaglásnapló vezetése is, amely során a páciens heti egyszer, mindig ugyanabban az időpontban egy skálán értékeli a saját szaglását. Szükség esetén a szaglástréning kiegészíthető egyéb terápiákkal (például helyileg alkalmazandó szteroid- vagy hialuronsav-tartalmú spray-ek, A-vitamint tartalmazó orrcseppek) is.

Forrás: https://semmelweis.hu/hirek/2021/05/19/post-covid-ellatas-a-semmelweis-egyetem-ful-orr-gegeszeti-es-fej-nyaksebeszeti-klinikan/
Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.