Ez egy örökös gyermekgyógyászati ​​probléma: a gyermekek több mint 80 százaléka legalább egyszer fülfertőzésben szenved a harmadik születésnapja előtt.

A fülfertőzés által okozott fájdalomon és ingerlékenységen túl - mind a gyermekek, mind a szüleik számára egyaránt - a kezeletlen vagy visszatérő infekciók halláskárosodást okozhatnak, ami befolyásolhatja a beszéd és a nyelvtudás fejlődését.

A biofilm a mikroorganizmusok - jellemzően a baktériumok - közössége, amely a nedves felületekhez „tapadva” találja meg ideális „lakóhelyét”. A biofilmben lévő baktériumok különböző vegyületeket (például poliszacharidokat, fehérjéket és nukleinsavakat) választanak ki a környezetükbe, amelyek védő mátrixot képezve lehetővé teszik a biofilm növekedését. A biofilmek olyan tárgyakon élhetnek, mint például a katéterek, a kontaktlencsék és az implantátumok, de természetes módon is előfordulnak a bélrendszerünkben, a fogainkon és a dobhártyánk mögött.

fülfertőzés biofilm
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

Utóbbi esetben az ismétlődő fertőzések után telepednek meg, mivel a biofilmet tartalmazó mátrix megvédheti a baktériumokat az alkalmazott antibiotikumoktól, idővel pedig a baktériumok rezisztenciát alakíthatnak ki ezekkel a gyógyszerekkel szemben. Ez nagy aggodalomra ad okot a jövőbeli fertőzések kezelése miatt.

A klinikusoknak azonban még nincsenek eszközeik annak megállapítására, hogy kialakult-e biofilm a középfülben, mivel ez az üreg a dobhártyán túl fekszik. Egy innovatív módszerrel azonban olyan képalkotó technikát fejlesztettek ki, amely lehetővé teszi az orvosok számára, hogy vizualizálják ezt a nagyrészt „elérhetetlen” területet.

Az úgynevezett optikai koherencia tomográfia egy olyan nem invazív képalkotó technika, amely hasonlít az ultrahangos képalkotáshoz, de ahelyett, hogy hanghullámokat és azok visszaverődéseit használnák a test belsejében lévő szövetek vizualizálására, a kutatók infravörös fényt használnak. Ezzel a technikával a szakorvosok képesek a dobhártyán túli területekről is felvételeket készíteni és látni, hogy keletkezett-e biofilm réteg a középfül üregében. Ha igen, akkor több antibiotikum helyett a műtét mellett dönthetnek.

Forrás: https://www.healthcarehygienemagazine.com/progress-in-the-diagnosis-treatment-and-monitoring-of-middle-ear-infections/
Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.