Bár a gyermekek körében ritka a COVID-19 fertőzés, mindig van ok az aggodalomra. Amellett, hogy a szülők aggódnak a gyermek egészségéért, eltérő információkat is kaphatnak.

Követendő lépések, ha gyermeke COVID-19-fertőzött

Ha a gyermekének COVID-19 tünetei vannak, a lehető leghamarabb el kell végezni a tesztet. Ha az pozitív eredményt ad, a gyermeket el kell különíteni, hogy megakadályozzák a lehetséges terjedést a családban. Természetesen még akkor is, ha bizonyos tünetek megjelenése után a gyermek COVID-19 tesztje negatív lesz, más gyakori gyermekkori légúti vírusok (influenza, RSV) is felelősek lehetnek, ami azt jelenti, hogy mindenképpen otthon kell maradnia.

Mikor térhet vissza a gyermek a közösségbe a COVID-19 fertőzés után?

Az arra vonatkozó irányelvek, hogy mikor térhet vissza gyermeke az iskolába, miután pozitív lett a COVID-19-re, az iskola szabályzatától függően is változhat. A járványügyi szakemberek azt tanácsolják, hogy a tünetek megjelenését követően 10 napig maradjanak otthon. Ugyan bizonyos tünetetek (például köhögés, íz- és szaglásvesztés) hetekig is tarthatnak, de ha 10 nap elteltével összességében jelentős javulás tapasztalható, nyugodtan visszatérhetnek az osztályba.

gyermek COVID-19
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

Mely tünetek megjelenésére kell figyelni?

Csakúgy, mint a felnőtteknél, egyes COVID-19-es gyermekeknél tünetek jelentkezhetnek, míg mások tünetmentesek maradhatnak a betegségük időtartama alatt. A gyermekek COVID-19 tünetei nagyon hasonlóak a felnőttek tüneteihez. Az elsődleges tünetek, amelyekre figyelni kell, a következők:

  • láz vagy hidegrázás
  • köhögés
  • légzési nehézség
  • izomfájdalom
  • fáradtság
  • szag- vagy ízvesztés
  • torokfájás
  • emésztőrendszeri panaszok, mint például a hányinger vagy a hasmenés.

Ha gyermeke esetében ezeket a tüneteket tapasztalja, tartsa otthon és végeztesse el a tesztet.

Hogyan enyhítheti a COVID-19 tüneteit a gyermekeknél?

Fontos, hogy beteg gyermekét ugyanúgy hidratálja, mint bármely más légúti betegség esetén. A hányásból vagy magas lázból eredő kiszáradás súlyosbíthatja a fertőzést és további szövődményeket okozhat. A lázat, fejfájást és általános izomfájdalmakat is kezelheti vény nélkül kapható fájdalomcsillapítókkal, csak ügyeljen arra, hogy a gyermek életkorának megfelelő adagot alkalmazza.

Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix

 

 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.