A D-vitamin napi adagja több okból is fontos a baba egészsége szempontjából. De vajon miért és hogyan kell ezt a vitamint adni újszülöttjének?

Miért fontos a D-vitamin a babák számára?

A D-vitamin kulcsfontosságú a csecsemők csontjai és fogai egészsége szempontjából. A súlyos D-vitaminhiány egy törésekkel járó csontbetegséghez, az úgynevezett angolkórhoz vezethet. A D-vitamin segít a szervezetben felszívni a kalciumot, és felhasználni a csontok kialakítására és erősítésére. D-vitamin nélkül a gyermek hajlamosabb a törésekre és növekedési problémákra. Az agy fejlődéséhez és az immunrendszer egészségéhez a szervezetnek D-vitaminra is szüksége van. Gyakorlatilag a D-vitamin nagyon sok életfunkcióhoz szükséges, és étrend-kiegészítő nélkül nehéz elegendő mennyiséghez juttatni a szervezetet.

A szoptatott babáknak is szükségük van D-vitaminra?

Gyakran halljuk, hogy az anyatej teljes értékű táplálék, amely mindent tartalmaz, amire a babának szüksége van. A vizsgálatok azonban kimutatták, hogy az anyatejből hiányzik a D-vitamin. A csecsemőknek D-vitamin-cseppeket kell kapniuk életük első napjaitól kezdve. Ez különösen fontos a szoptatott csecsemőknél, mert nem jutnak D-vitaminhoz az anyatejből. Az anyatej-helyettesítő tápszer tartalmaz D-vitamint, de ez nem elegendő az újszülöttek számára.

újszülött csecsemő D-vitamin
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

Növelhető-e a D-vitamin szintje az anyatejben?

Egy tanulmány szerint az anyák biztonságosan pótolhatják a napi 6400 NE-t, így megfelelően elláthatják az anyatejjel a csecsemő D-vitamin szükségletét, de ezt érdemes megbeszélni a gyermekorvossal.

Mennyi D-vitaminra van szükségük a babáknak?

Az Amerikai Gyermekgyógyászati ​​Akadémia napi 400 NE bevitelét javasolja a csecsemőknek. Bármilyen étrend-kiegészítőt is választ, ügyeljen arra, hogy a csecsemőknek való legyen. Gondosan kövesse az adagolási utasításokat. Ha nem tudja, melyik terméket használja, kérdezze meg a gyermekorvost.

Mikor hagyható abba a D-vitamin cseppek szedése?

A tápszerrel táplált csecsemők esetében ez néhány hónapon belül megtörténhet, de a kizárólag anyatejjel táplált csecsemők esetében ez csak akkor valósítható meg, amikor 1 éves kor körül elkezdhet dúsított teljes tejet inni. Kérdezze meg gyermekorvosát, mikor hagyja abba a D-vitamin cseppek adását.

Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix

 

 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.