Amikor a gyermek beteg, gyakran a gyógyszere bevétele is nehézséget okoz. A folyékony gyógyszernek rossz ízük lehet, a tablettákat pedig nehéz lenyelni.

Egy klinikai tanulmány kimutatta, hogy a gyerekek 50 százalékának problémái vannak a normál méretű tabletták lenyelésével. A gyermekorvosok tanácsai segítenek abban, hogy gyermeke bevegye a gyógyszerét.

Tanítsa meg a tabletták szedésére

Könnyebb megtanítani a fiatalabb gyerekeket, hogy lenyeljék a tablettákat, mielőtt még félni fognak tőlük. Azok a gyerekek, akik félnek a tabletták bevételétől, amiatt aggódnak, hogy megfulladnak a tablettától. Ha a gyermeke fél, emlékeztesse őt arra, hogy képes lenyelni sokkal nagyobb dolgokat is, például nagyobb falat ételt. A legjobb, ha 4-5 éves korukban megtanítja a gyermekeit a tabletták szedésére – még azelőtt, hogy kialakulna bennük a félelem a lenyeléstől.

gyógyszerszedés gyermekkor
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

Mutasson példát

A gyerekek hajlamosak utánozni szüleiket, és ez a tabletták szedésére is vonatkozik. Megnyugtatja őket, ha megmutatja gyermekeinek, hogyan kell lenyelni a tablettákat, és hangsúlyozni, hogy ez nem nehéz. Fontos, hogy vidám, pozitív példát mutasson.

online gyermekorvos

Fedje el az ízét

A gyerekek gyakran a szájukba vesznek egy tablettát, de nem nyelik le azonnal. Ekkor a tabletta bevonata feloldódik, és borzalmas ízt éreznek, ezért kiköpik a tablettát. Mindannyian tapasztaltuk már ezt a keserű ízt, és nem csoda, hogy a gyerekek nem szívesen vesznek be egy tablettát, ha ezt már megtapasztalták. Sajnos sok folyékony gyógyszernek sem jó az íze. Az egyik bevált megoldás az, hogy étellel leplezik. A gyermekorvosok fagylaltot vagy almaszószt vagy bármilyen sűrű ételt ajánlanak, amelybe bele lehet rejteni a pirulát. Vagy először adjon a gyerekeknek egy jégkrémet, ami jó ízt ad és elzsibbasztja a nyelvüket is. Ezenkívül, ha a nyelv hideg, nem érzékeli az ízt sem. Miután gyermeke lenyelte a gyógyszert, adjon neki inni, ami elnyomja az ízét.

Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.