Manapság szinte mindennapossá vált hazánkban is, hogy a reggeli kávé mellett az energiaválságról és az ideális munkahelyi hőmérsékletről társalgunk, hiszen a közeledő tél miatt egyre aktuálisabbá válik a fűtés és az ehhez fűződő anyagi terhek kérdése.

A 18 fokos rendelet hatásai

Az utóbbi hónapok történéseinek következtében a magyar kormány új rendeletet hozott a téli időszakra vonatkozó fűtési szabályokkal kapcsolatban. A magyar jogszabályok szerint a közintézményekben, a közhivatalokban és az állami cégeknél 18-20 fok között kell tartani a hőmérsékletet.

A 18 fokos rendelet hallatán mindannyiunkban felmerül a kérdés, hogy vajon milyen egészségügyi következményei lesznek a hűvösebb irodának?

A kérdésre a Magyar Orvosi Kamara titkára, foglalkozás-orvostan és munkahigiéné szakorvos Nagy Marcell válaszolt a Telex munkatársának, miszerint egy munkahely esetében meg lehet határozni az ideális hőmérsékletet, mégis szükséges figyelembe venni bizonyos befolyásoló tényezőket.

Az egyik kiemelt szempont, hogy milyen fizikai aktivitást igényel az adott munkakör, hiszen az ülőmunkánál, a könnyű fizikai munkánál, a közepesen nehéz fizikai munkánál és a nehéz fizikai munka esetében más és más érték számít relevánsnak. 

Sokat nyom a latban az is, hogy az ideális hőmérséklet nemenként eltérő, hiszen a nők anyagcseréje lassabb, a férfiaké pedig gyorsabb, és köztudott, hogy a gyorsabb anyagcsere több hőt termel.

Nagy Marcell véleménye szerint a 18 fok tartható hőmérséklet, aminek nem lesznek komolyabb egészségügyi következményei, ámbár hozzátette, hogy hidegebb környezetben könnyebb felfázni és a légúti betegségek is nagyobb teret kapnak.

 

Mit tehetünk, ha hideg lesz a munkahelyünkön?

A foglalkozás-orvostani szakértő nemcsak a felmerülő egészségügyi kérdésekre válaszolt, hanem néhány tanácsot is adott arra az esetre, ha valaki nagyon nehezen viselné a hűvösebb munkahelyi környezetet.

Képernyő előtti munkavégzésnél célszerű óránként megszakítani a munkát legalább 10 percre, és ajánlatos átmozgatni magunkat, hiszen a testmozgás hőt termel és felfrissíti a vérkeringésünket. Az ujjak átmozgatása is szükséges, hiszen a klaviatúrán könnyebb mellé ütni és hibákat generálni elgémberedett ujjakkal. Kutatási adatok alapján a magasabb hőmérséklet, 22-24 fok a koncentrációt és kreativitást igénylő ülőmunkánál hatékonyabb.

Szintén fontos szempont a folyadékbevitel, ugyanis, ha többet járunk mosdóba, a baktériumoknak nincs ideje megtelepedni és gyorsabban örülnek ki a szervezetből, ráadásul egy forró tea kellőképp felmelegít és a közérzetünk is jobb lesz tőle.

Sarkalatos pont a monitor előtt dolgozók esetében a szem pihentetése is, ugyanis, ha túl hosszú ideig ugyanazon a távolságon tartjuk a szemizmainkat, akkor fejfájás és szemkáprázás is jelentkezhet.

Természetesen elhanyagolhatatlan a réteges öltözködés, de előkerülhetnek a már jól ismert szájmaszkok is, amik influenzaszezonban kimondottan hasznosak.

 

A munkahelyi fűtés szabályai

A munkahelyi fűtés szabályait a munkavégzéshez szükséges aktivitás határozza meg.

Más és más hőmérséklet ideális az ülőmunkát, könnyű fizikai munkát, közepesen nehéz fizikai munkát és nehéz fizikai munkát végzők számára.

A magyar jogszabályok értelmében az ülő-, szellemi munkánál tartani kell a 20-22 fokot, könnyű fizikai munkánál a 18-22 fokot, közepesen nehéz fizikai munka esetén a 14-18 fokot, míg nehéz fizikai munka esetében a 12-14 fokot.

 

Egészséges munkakörnyezet, magas energia árak mellett.

A magas energiaáraknak nemcsak negatív, de pozitív hozadéka is van. A National Sleep Foundation felmérése szerint a hűvös szobahőmérséklet az egyik legfontosabb tényező a jó alvás szempontjából.

A korábbi kutatások szerint a téli időszakban otthonunk optimális hőmérsékletét eddig is 22-23 fokban határozták meg, mégpedig azért, mert az emberi szervezetnek nem tesz jót, ha a túlzottan felfűtött helységből kilépve egyből a mínusz fokokkal találja szembe magát.

Tartsuk szem előtt azt is, hogy a téli időszakban is szükséges szellőztetni, és ha mindezt lengébb öltözetben tesszük a benti meleg miatt, akkor a szellőztetés könnyedén megfázást eredményezhet.

 

Hivatkozás:

https://telex.hu/belfold/2022/09/12/munkahely-homerseklet-18-fok-energia-futes-mozgas

https://www.sleepfoundation.org/bedroom-environment/best-temperature-for-sleep

Kép forrása: 

https://www.shutterstock.com/hu/image-photo/cold-angry-executive-working-office-heater-1165191418 

 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.