Ha éles, rendszeres vagy visszatérő fájdalmat tapasztal, ami kisugárzik a lábába, azt idegsérülés vagy porckorongsérv okozhatja.

Ha ilyen típusú hát- vagy lábfájdalmat érez, mielőbb forduljon orvosához. A szakorvos meg tudja becsülni a károsodás mértékét – az enyhétől a súlyosig – és segít eldönteni, hogyan kezelhető a probléma.

A lábakba kisugárzó fájdalom kezelésének módjai

Általában többszintű kezelést alkalmaznak a lábakba kisugárzó fájdalom kezelésére. A fájdalom súlyosságától függően kezelőorvosa a következők közül egyet vagy többet javasol:

kisugárzó lábfájdalom
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

Gyulladáscsökkentő gyógyszer

Ha a vény nélkül kapható gyulladáscsökkentő gyógyszerek (például ibuprofén) nem működnek, általában vényköteles gyulladáscsökkentő gyógyszert vagy szteroidot írnak fel. Ha egy ideggyök gyulladását porckorongsérv okozza, vagy az öregedés következtében fellépő normál degeneráció irritálja, akkor a fájdalom ezen gyógyszerek hatására gyakran csillapodik.

Fizikoterápia

Ha néhány hét elteltével a fájdalom nem enyhül, kezelőorvosa fizikoterápiát javasolhat az ideg által táplált izmok megerősítése és nyújtása érdekében. Ezek a gyakorlatok idővel enyhíthetik a tüneteket.

Injekciók

Ha azonban a fájdalom és az egyéb tünetek ezen intézkedések ellenére hat-nyolc hétnél tovább fennállnak, orvosa röntgenfelvételt vagy MRI-t (mágneses rezonancia képalkotás) rendelhet el. Az ágyéki röntgen- és/vagy MRI-vizsgálat gyakran segíthet feltárni a probléma okát. Ennek során feltárható egy porckorongsérv, amely idegösszenyomódást vagy idegkompressziót okoz az életkorral összefüggő ízületi elváltozások miatt. Ez a gerinccsatorna szűkületét okozhatja, ami nyomást gyakorol a gerincvelőre vagy az összenyomott területek idegeire. Ha a vizsgálatok ezen állapotok valamelyikét tárják fel, orvosa fontolóra veheti a gerinc injekciós kezelését. Ezek az injekciók szteroidos kezelések, amelyek a kompresszió vagy gyulladás adott területére irányulnak az ideggyökér megnyugtatására.

Műtét

Ha a gerincinjekciók némi enyhülést adnak, de nem tartósak, a következő lépés a műtéti beavatkozás lesz.

Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.