A feldolgozott és finomított ételek és italok fogyasztása káros lehet az agyra – befolyásolhatja az optimális agyműködést, és hozzájárulhat a depresszióhoz.

Ezzel szemben a tiszta étrend, amely a teljes értékű élelmiszerekre helyezi a hangsúlyt és korlátozza a feldolgozott élelmiszerek fogyasztását, elősegíti az agy egészségét. Íme, néhány élelmiszer, amelyek nagyszerűek az agyműködés fokozásához, és könnyen beilleszthetők a mindennapi étrendbe:

Áfonya

Az áfonya sok szempontból szuperétel. Csökkentheti a 2-es típusú cukorbetegséget, valamint a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát, de hihetetlenül agyserkentő élelmiszer is. Az áfonyában található antioxidánsok javíthatják a mentális egészséget, megelőzhetik az életkorral összefüggő memóriavesztést, csökkenthetik az Alzheimer-kór hatásait és a demencia kockázatát. Az áfonya rendszeres fogyasztása nagyobb agyi aktivitáshoz és fokozott véroxigénszint-függő aktivitáshoz vezet.

Brokkoli

Ez a zöldség bizonyos kémiai tulajdonságokkal rendelkezik, mint például a fitokémiai szulforafán, ami az agy egészségének „erőművévé” teszi. A szulforafán aktiválja az antioxidáns válaszokat, ami hasznos a kognitív funkciókhoz, csökkenti a gyulladást és újjáépíti az idegsejteket. A brokkoli magas luteinszinttel is rendelkezik, amely fenntartja a tapasztalatból szerzett tudást.

Tojás

A tojás kolinban gazdag, amely az agyban acetilkolinná alakul. Ez a neurotranszmitter az agysejtek kommunikációjának és memóriájának szerves része. A tojás emellett kiváló B-vitamin-forrás, amely összefüggésben áll a szellemi hanyatlás folyamatának lassításával és a demencia kockázatának csökkentésével.

Leveles zöldségek

Kelkáposzta, spenót, rukkola, római saláta, vízitorma – ezekről a sötétzöld levelű zöldségekről bebizonyosodott, hogy javítják az agy egészségét. Különösen magas a luteinszintjük, valamint a K-vitamin, a folsav és a béta-karotin tartalmuk, amelyek jótékony kognitív hatással bírnak. Egy tanulmány szerint azoknak, akik leveles zöldségeket fogyasztottak, lelassult a memóriaromlásuk és jobb gondolkodási készségük lett.

agyserkentő élelmiszer
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

Lazac

Agyunk csaknem 60 százaléka zsírból áll – különösen zsírsavakból, amelyek szükségesek az agyműködéshez. Bár többféle zsírsav létezik, az agyban a főként az omega-3 zsírsav, a dokozahexaénsav (DHA) található. Érdekes módon nem tudunk DHA-t előállítani, csak étrendből vagy étrend-kiegészítőkből tudjuk bevinni. A DHA egyik legjobb forrása a zsíros hal, különösen a lazac. Azok, akik hetente egyszer esznek lazacot, ritkábban fordulnak elő amiloid plakkok, amelyek kulcsszerepet játszanak az Alzheimer-kór kialakulásában.

Dió

A dió nagyszerű növényi fehérjeforrás, de különösen az agy egészségével függ össze. Nagyon magas az alfa-linolénsav (ez egy másik omega-3) tartalma. Egy tanulmány kimutatta, hogy azok, akik nagy mennyiségű diót ettek, magasabb pontszámot értek el a kognitív teszteken, mint azok, akik nem. A dió emellett javítja a motoros koordinációt, a tanulási készségeket és a memóriát. Ez arra utal, hogy a diónak védő hatása lehet az életkorral összefüggő kognitív hanyatlás és károsodás esetén, valamint segíthet a kognitív funkciók fenntartásában.

Forrás: https://www.discovermagazine.com/health/6-brain-boosting-foods-you-should-have-on-your-plate
Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.