Számos tanulmány kimutatta, hogy a kisállattulajdonosok általában tovább élnek, mint a nem tulajdonosok, de vajon még milyen előnyei vannak?

A háziállatok tartása a kevesebb magányhoz, az alacsonyabb stresszszinthez és hosszabb élethez kapcsolódik. Az egyik ok az lehet, hogy a kutyasétáltatás fizikailag aktívan tartja a gazdákat. A kutyatulajdonosok átlagosan körülbelül 60 perccel többet sétálnak hetente, mint nem kutyás emberek. Ám a macskatulajdonosok is „profitálnak”, akik nem járnak kutyát sétáltatni – kisebb a kockázatuk a szívinfarktus vagy szélütés miatti korai halálozásra, és általában tovább élnek. Mind a kutya-, mind a macskatulajdonosok általában kevésbé stresszesek. Korábbi kutatások azt mutatják, hogy ha 10 percig egy macskát vagy kutyát simogat, az csökkentheti a kortizolszintet.

kisállattartás memória
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

Egyes, de nem mindegyik tanulmány összefüggést talált az állattartás és az alacsonyabb vérnyomás között. A házi kedvencek tartása szintén csökkenti a magányt és javítja a hangulatot. Összességében az ember-állat kapcsolatok pszichológiai és fizikai egészségi előnyeit "kedvenc hatásnak" nevezik. Egy újabb klinikai kutatás eredményei azt sugallják, hogy a kisállattartás a kognitív hanyatlás ellen is védelmet nyújthat - ha öt évig vagy tovább tart egy kisállatot, azzal megőrizhetők a memóriafunkciók. Ezek a megállapítások ugyan nem mutatnak okozati összefüggést - bár a hosszú távú kisállattartás összefüggésben áll a lassabb kognitív hanyatlással, ennek a hatásnak a tényleges oka nem biztos, hogy közvetlenül kapcsolódik egy kisállat birtoklásához. Például más életmódbeli döntések, amelyek az úgynevezett "kisállat-effektust" utánozzák, mint például a kortizolszint csökkentése légzőgyakorlatokkal, összebújás a partnerrel vagy napi séták egy baráttal, hasonló kognitív előnyökhöz vezethetnek.

Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.