Amikor kint mélypontra csökken a hőmérséklet, néha a legnagyobb veszély a saját otthonunkban fenyeget bennünket.

A szén-monoxid halálos szagtalan és színtelen gáz, amelyet égő üzemanyagokból állítanak elő. Beltéri terekben felhalmozódhat, megmérgezve azokat az embereket és az állatokat, akik belélegzik. A mérgezés akkor következik be, amikor a létfontosságú szervek, például az agy és a szív nem jut hozzá a szükséges oxigénhez. Ez hihetetlenül gyorsan megtörténhet, mert a szervezet vörösvértestjei erősebb affinitást mutatnak a szén-monoxid iránt, mint az oxigén, és a szén-monoxid kiszorítja az oxigént a véráramból. Ezenkívül a szén-monoxid „kombinálódhat” a szervezetben található fehérjékkel, és szövetkárosodást okozhat. Mindkét esetben súlyos sérülés vagy halál következhet be néhány perces magas szén-monoxid expozíció következtében.

A szén-monoxid mérgezés gyakori okai

Az egyik oka az, amikor az emberek felmelegítik az autókat egy zárt garázsban. A másik ok a nem megfelelően működő fűtőberendezésekből származik. A szén-monoxid mérgezés legtöbb esete ugyan a téli hónapokban fordul elő, de meleg évszakokban is megtörténhet (például a szén-monoxid felhalmozódhat a hajókon is ott, ahol a generátora szellőzik, általában a hátsó rész közelében).

szén-monoxid mérgezés
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

A szén-monoxid mérgezés rejtett tünetei

Mivel a szén-monoxid mérgezés tünetei gyakran nem jellegzetesek, az emberek nem veszik észre, hogy halálos veszélynek vannak kitéve. A mérgezés tünetei a következők:

  • légszomj
  • hányinger
  • fejfájás
  • szédülés
  • zavartság
  • az izomkoordináció elvesztése
  • ájulás, eszméletvesztés.

Fontos, hogy vegye figyelembe a tüneteit, különösen akkor, ha a ház többi tagja ugyanazokkal a problémákkal küzd. A legfontosabb dolog, hogy mielőbb a szabad levegőre menjenek.

Hogyan lehet megelőzni a szén-monoxid mérgezést?

Mindig legyen otthonában szén-monoxid érzékelő. Ha a riasztó megszólal, fontos, hogy nyissa ki az ablakokat és azonnal hívja a tűzoltóságot.

Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.