A demenciát a memóriavesztés, a gondolkodással kapcsolatos problémák, valamint a munka és a mindennapi tevékenységek önálló végzésének képtelensége jellemzi.

Többféle demencia létezik - az Alzheimer-kór a leggyakoribb -, és a demenciában szenvedők betegek egy részénél az érrendszeri megbetegedés a kiváltó ok.

Ez az úgynevezett vaszkuláris demencia az érelmeszesedés és az artériák szűkülete következtében alakul ki, ami egyrészt veszélyezteti az agy véráramlását, másrészt súlyosbíthatja a demencia tüneteit. Emellett az erek károsodása következtében a magas vérnyomással együtt apró vérzéseket vagy érelzáródást okozhatnak az agyban. Ez a „néma stroke” nem okoz észrevehető tüneteket, de amikor ezek a kisebb mértékű agykárosodások újra és újra bekövetkeznek, a memória, a járás, az egyensúly és egyéb agyi funkciók zavarával járó demencia kialakulásához vezethetnek.

demencia
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

Emiatt az érrendszer egészségének fenntartásával vagy javításával csökkenthető a demencia súlyossága és a kialakulás kockázata. Az erek egészségének javítása érdekében tett lépések az életmódbeli változtatásokat foglalják magukban. Mivel az agyi károsodások már évtizedekkel a demencia tüneteinek megjelenése előtt megkezdődhetnek, minél előbb elkezdi az érrendszer egészségének javítását, egyrészt annál jobb az idegrendszerének, másrészt ez segíthet elkerülni a stroke, a szívroham és más súlyos betegségek kialakulását is.

Egy 2017-ben megjelent cikkben a szerzők 15.744 ember adatait vizsgálták meg, hogy lássák a dohányzás, a cukorbetegség és a magas vérnyomás összefüggését, valamint a demencia kialakulásának kockázatát. Az eredmények szerint a középkorú magas vérnyomásban szenvedő betegek esetében 40 százalékkal emelkedett a demencia kockázata. Cukorbetegség esetén ez a kockázat 80 százalék volt.

Mindezek azt sugallják, hogy a középkorú emberek esetében az életmód megváltoztatása csökkenti a demencia kockázatát. A megelőzés 5 lépése:

  1. Rendszeresen ellenőrizze a vérnyomását
  2. Rendszeresen ellenőrizze a vércukorszintjét
  3. Szokjon le a dohányzásról
  4. Őrizze meg az egészséges testsúlyát
  5. Rendszeresen mozogjon.
Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix

 

 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.