A szklerózis multiplex kialakulásának esélye viszonylag csekély – 1000 emberből mindössze egy embernél alakul ki, de betegek számára súlyos probléma.

A szklerózis multiplex egy olyan súlyos betegség, amely a központi idegrendszert érinti - megzavarja az agy és a szervezet más részei közötti kommunikációt.

A betegség azonban minden embert másként érint, és az enyhétől a súlyosig terjedhet, eltérő tünetekkel, ezáltal gyakran megnehezítve a pontos diagnózis felállítását.

Ennek ellenére bizonyos tünetek megjelenése esetén mielőbb szakorvosi kivizsgálás szükséges. Amennyiben egyidejűleg és több mint egy napig homályos látást, zsibbadást, gyengeséget vagy szédülést tapasztal, ezek a szklerózis multiplex lehetséges korai jelei lehetnek. Fontos, hogy ne teljen el túl sok idő, mielőtt orvoshoz fordul, mert ha Ön valóban szklerózis multiplexben szenved, a minél korábban elkezdett kezelés hatékonyabban segíthet a tünetek enyhítésében, és akár le is lassíthatja a betegség progresszióját.

szklerózis multiplex jelei
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

A terápiás lehetőségek között szerepel a betegségmódosító terápia, a relapszus kezelésére szolgáló gyógyszerek, a fizikai rehabilitáció és a mentális egészségügyi tanácsadás. Az életmódbeli változtatások, például az egészséges táplálkozás, a rendszeres testmozgás, a dohányzás mellőzése és az alkoholfogyasztás korlátozása szintén segíthetnek.

Mik a szklerózis multiplex korai jelei?

A szklerózis multiplexnek az alábbi négy lehetséges korai jele van, amelyeket nem szabad figyelmen kívül hagyni.

Fájdalmas látásvesztés az egyik szemen - A látási problémáknak számos oka lehet, de ha fájdalmas látásvesztése vagy homályos látása van az egyik szemében, amely néhány napnál tovább tart, figyelmeztető tünet lehet.

Arcbénulás - Ha az arc egyik oldala átmenetileg megbénul, a betegség korai jele lehet.

Állandó végtaggyengeség vagy zsibbadás - Ha az érzés körülbelül egy órán belül enyhül, valószínűleg semmi ok az aggodalomra. Amennyiben azonban egy-két napnál tovább fennáll, ne hagyja figyelmen kívül ezt a tünetet.

Folyamatos szédülés - A szédülésnek számos oka lehet, de a szklerózis multiplex okozta szédülés jellemzően súlyosabb, és legalább két napig tart.

Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix

 

 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.