Az agyhártyagyulladás (meningitis) az agyat és a gerincvelőt körülvevő, azokat védelmező hártyák vírusos vagy bakteriális fertőzése.

A betegség cseppfertőzéssel terjed. Bárkit érinthet, de leggyakrabban újszülött-, csecsemő- és gyermekkorban, valamint fiatal felnőttkorban fordul elő.

A betegség tünetei

Az agyhártyagyulladás tünetei közé tartozik a láz, rossz közérzet, fejfájás, testszerte jelentkező, nyomásra nem elhalványodó kiütések, tarkókötöttség, fényérzékenység, aluszékonyság vagy eszméletlenség, illetve görcsrohamok.

agyhártyagyulladás
Forrás: pixabay.com

A betegség lefolyása

A felsorolt tünetek bármilyen sorrendben és kombinációban megjelenhetnek, nem szükségszerű, hogy mindegyik jelentkezzen! A vírus okozta agyhártyagyulladás általában jobb prognózisú, kedvezőbb lefolyású, míg a bakteriális meningitis gyors kezelést igénylő, súlyos lefolyású betegség, mely a kezelés késedelme vagy elmaradása esetén maradandó agy- vagy idegkárosodással gyógyulhat, akár halálos kimenetelű lehet! A betegség megelőzésére a leggyakoribb kórokozók ellen védőoltás áll rendelkezésünkre, ennek beadását leginkább csecsemőknek, baktériumfertőzéseknek fokozottan kitetteknek (például lépeltávolításon átesettek), illetve zárt közösségekben (például szociális otthonban, nevelőotthonban) élőknek, kollégistáknak ajánlják.

Kezelés

Az agyhártyagyulladás kezelése mihamarabbi intravénás antibiotikum adásából, illetve ezt kiegészítő támogató kezelésből (folyadék, oxigén, gyulladáscsökkentők) áll.

Agyhártyagyulladás fennállásának gyanúja esetén azonnal orvosi segítséget kell kérni!

Borítókép forrása: pixabay.com
 
Neked ajánljuk

Ilyen üzenete van számunkra a menstruációs ciklusnak (x)

Majdnem minden nő megtapasztalja élete során, hogy valamilyen csúszás vagy zavar adódik a menstruációs ciklusában. Rendszertelenül érkezik: egyszer túl korán, máskor pedig későn jön meg. Összeszedtük, milyen okok állhatnak a cikluszavar hátterében.