A munkahelyi stressz káros az egészségre. Többek között növeli a szív- és érrendszeri betegségek, különösen a magas vérnyomás és a szívbetegségek kockázatát.

Egyre több bizonyíték áll rendelkezésre arra vonatkozóan, hogy a stressz a stroke egyik kockázati tényezője – különösen a munkával kapcsolatos stressz. Számos klinikai tanulmány eredménye rámutat arra, hogy a munkahelyi stressz növeli a stroke (agyvérzés, agyi infarktus) kialakulásának a kockázatát.

Hogyan okozhat stroke-ot a stressz?

Hogy pontosan mi történik, ha stresszes lesz, az attól is függ, hogy milyen egyéb tényezőket tapasztal. Gyakran a stressz, ha más tényezőkkel kombinálódik, súlyos betegségeket válthat ki. Néha krónikus gyulladást, magas vérnyomást vagy más érrendszeri problémákat okozhat – és ezek vezethetnek szélütéshez vagy szívrohamhoz.

A munkahelyi stressz és a stroke kapcsolata

A munkahelyi nyomás okozta pszichoszociális szorongás mértékének növekedése összefügg a stroke kialakulásának magasabb kockázatával. A kutatási eredmények szerint a stressz által okozott stroke valóban lehetséges – és minden stressz káros az egészségre, ezért komolyan kell venni.

stroke stressz
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

Tippek a munkahelyi stressz csökkentésére

Sokunk számára a munkahelyi stressz elkerülhetetlen, de vannak olyan módszerek, amelyek segítségével csökkenthető az elmére és a testre nehezedő nyomás. Mivel a stressz káros az egészségre, a stroke kockázatának csökkentésében kulcsfontosságú, hogy megelőzzük ezeket. Íme, néhány egyszerű módszer a munkahelyi és otthoni stressz oldására:

  • lélegezzen mélyeket, meditáljon vagy próbálja ki a jógát
  • hallgasson nyugtató zenét
  • álljon fel és mozogjon többször a munkavégzés során, vagy rendszeresen mozogjon a munka előtt vagy után
  • korlátozza az alkoholfogyasztást
  • táplálkozzon egészségesen
  • tegye élénkebbé a munkaterét növényekkel és lágy színekkel, hogy kellemes környezetet teremtsen a munkához
  • egyszerre egy feladatra összpontosítson, mivel a többfeladatos munka gyakran növelheti a stressz szintjét.

Amennyiben a munkája erősen megterhelő, ügyeljen a vérnyomására, és keresse fel orvosát, ha a stressz kezelhetetlenné válik.

Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.