Mindenki tudja, milyen érzés egy hosszú nap végén fáradtnak lenni. De vannak, akik olyan súlyos és látszólag véletlenszerű fáradtságot tapasztalnak, amit nehéz „leírni”.

Ha ez ismerősen hangzik, akkor a napi stressznél többről lehet szó. Noha a fáradtságnak számos oka van, az egyiket gyakran kihagyják és rosszul diagnosztizálják: a poszturális ortosztatikus tachycardia szindrómát (POTS).

Mikor számít extrémnek a fáradtság?

Nincsenek jó kritériumok a fáradtság szintjének felmérésére – ez személytől függ. A legtöbben azonban tudják, hogy a fáradtságuk több, mint az alváshiány.

A POTS-ban szenvedők másképp tapasztalják a fáradtságot. Sokan úgy írják le, hogy túlságosan kimerültnek érzik magukat. Nehézségeik lehetnek a koncentrálással és a gondolkodással is. Az egyszerű feladatok elvégzését úgy érezhetik, mintha egy maratont futottak volna le.

extrém fáradtság
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

Ez a fáradtság jöhet és mehet, minden „figyelmeztetés” nélkül, hetente vagy ritkábban. Egyes embereknél a rendkívüli fáradtság napokig tart. Bármelyik pillanatban felléphet, és nincs annyi alvás vagy kávé, amitől elmúlna.

Mi az a POTS és miért okoz fáradtságot?

A POTS az autonóm idegrendszer diszfunkciójából eredő tünetcsoport. Az idegrendszer ezen ága szabályozza azokat a funkciókat, amelyeket nem tudatosan irányítunk, mint például az izzadást és a vérkeringést.

A POTS-ban szenvedő betegeknél több vér gyűlik össze az alsó testben, amikor egyenesen állnak. A szív gyorsabban ver, hogy felpumpálja az agyba, de kevés sikerrel. A POTS okai ismeretlenek, de a probléma az agy és a szív- és érrendszer közötti kommunikáció megszakadásában rejlik.

A POTS-szal kapcsolatos fáradtság fizikai természetű, és a mögöttes mechanizmus nem teljesen ismert. Ennek több oka is lehet, többek között a szervezete keményebben dolgozik a vér mozgatása érdekében.

Egyéb tünetei közé tartozhat a szédülés, a hányinger és hányás, a feszültség, az izomfájdalom, a fejfájás és a túlzott izzadás.

A POTS gyakoribb bizonyos embereknél?

A POTS-nak nincsenek megállapított kockázati tényezői. Ismeretes azonban, hogy a családokban halmozódhat, így lehet genetikai összetevője. A POTS-szal diagnosztizáltak nagy csoportja a fiatal nők és a tizenévesek. Ez azonban nem jelenti azt, hogy náluk nagyobb valószínűséggel alakul ki ez az állapot.

A POTS kezelhető?

Az egyik kezelési lehetőség egy diéta, amely magában foglalja a só- és vízbevitel növelését. Ez segít a szervezetben megtartani a folyadékot és növelni a keringő vér mennyiségét. A másik kezelés a testmozgás – a fáradtság leküzdése nehéz, de az edzés segíthet fenntartani az egészséges vérkeringést.

Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix

 

 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.