Számos hajlamosító tényezőt ismerünk, de a pontos okokat még nem. Nézzük, mi hajlamosít a migrénre!

A migrén egy heves, lüktető, az életminőséget jelentősen rontó fejfájástípus, amihez gyakran olyan súlyos rosszullét társul, hogy a beteg akár napokra munkaképtelenné válhat.

A migrénes roham gyakran féloldali, görcsös, nagyon erős fájdalommal, szédüléssel, hányingerrel, hányással, gyakran látászavarral jár.

Kiváltó okai

A mai napig nincs teljesen feltárva a migrén oki háttere, bár több hajlamosító tényezőt ismerünk. Gyakori a családi halmozódás, ami azt mutatja, hogy a migrénre való hajlam jó eséllyel örökölhető. Az bizonyos, hogy a migrén alatt az agyi erek, artériák rendellenes működése figyelhető meg, először összehúzódnak, majd kitágulnak, megváltoztatva átmenetileg az agy bizonyos területeinek vérellátottságát.

Bizonyos ételekkel, italokkal is kapcsolatba hozták, mint például a koffein, az alkohol, a nátriumglutamát tartalmú ételek és a magas tiramin tartalmú élelmiszerek (például a sajtok, borok, csokoládé). Az ételekkel kapcsolatban ok-okozati összefüggést nem sikerült egyértelműen bizonyítani, valószínűleg a migrénes roham előtt gyakrabban kívánjuk meg ezeket az élelmiszereket, és ezért látnak köztük kapcsolatot.

migrén fejfájás aura
Forrás: pexels.com

Főleg nőknél

A nőknél mintegy háromszor gyakoribbak a migrénes fejfájások. A ciklushoz, majd később a menopauzához köthető hormonális változások is elindíthatják a migrénes rohamokat. Ezeken kívül okozhatja időjárási frontokra, szagokra, ízekre fokozott túlérzékenység is.

A migrén alatt gyakori a fokozott fény- és illatérzékenység, így a legtöbben - ha tehetik - egy lesötétített szobában, ágyban fekve próbálnak túllenni a fájdalmon.

Gyorsan jön, nagyon lassan megy

A migrénes rohamok egy jelentős részénél (de nem mindenkinél) jelentkezhet mintegy figyelmeztető jelként a roham előtt az ún. aura. Ez lehet látászavar, akár látótér beszűkülés, gyengeség, zsibbadtság, a mentális állapot hirtelen megváltozása, stb.

A migrénes fejfájás amilyen gyorsan tud jelentkezni, olyan lassan múlik el, akár 2-3 napot is „elvehet” az életünkből, de minimum hosszú órákat. A beteg legtöbbször kialussza, illetve hányás után is gyakran enyhülnek a panaszok. A migrén elmúlta után még 1-2 napig jellemző a gyengeség és a fáradékonyság.

A migrén gyógyszerekkel kezelhető, de az "egyszerű" fájdalomcsillapítók általában nem elegendőek. Nagyon fontos, hogy a migrénes beteget alaposan vizsgálják ki, mert előfordulhat oki tényezőként az agyi erek rendellenessége, mint például aneurizma (értágulat) is, ami kezeletlenül életveszélyes állapotot okozhat.

Borítókép forrása: pexels.com
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.