Szinte minden nőnek van alkalmanként fejfájása, de ennek kezelése különösen bonyolult az első trimeszterben, amikor sok gyógyszert kerülni kell.

Mi okoz fejfájást a terhesség alatt?

A fejfájás pontos oka nem mindig világos. Az első trimeszterben a hormonszint és a vértérfogat változása játszhat szerepet. A tompa, általános fejfájást stressz, fáradtság és szemfájdalom kísérheti. A sinus fejfájás nagyobb valószínűséggel fordul elő a terhesség korai szakaszában a gyakori orrdugulás és orrfolyás miatt. Az éhség és az alacsony vércukorszint is kiválthatja a fejfájást. Azok a nők, akik hirtelen abbahagyják a reggeli kávéfogyasztást, koffeinelvonásos fejfájást tapasztalhatnak. Azok, akik a terhesség korai szakaszában hányingertől és hányástól is szenvednek, kiszáradhatnak, ami szintén fejfájást okozhat.

A migrénes fejfájás gyakori fejfájástípus a terhesség alatt. Ezek a fájdalmas, lüktető fejfájások általában a fej egyik oldalán érezhetők, és az agyban lévő erek tágulásának következményei. Néha hányinger, hányás és fényérzékenység kíséri. A migrénes nők kis százalékának aurája is van a migrénnel együtt. Fényvillanásokat látnak, vagy bizsergést éreznek a karjukban és a lábukban.

terhesség fejfájás
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

Mikor kell aggódni?

Ha a fejfájás súlyos, nem múlik el vagy ha szédül, homályos a látása vagy megváltozik a látómezeje, forduljon mielőbb orvoshoz. A fejfájás néha a terhesség alatti vérnyomásproblémákkal hozható összefüggésbe. Ha tartósak vagy súlyosak, és a terhesség 20. hete után jelentkeznek, szintén orvosi kivizsgálás szükséges.

Hogyan kezelhető a terhesség alatti fejfájás?

Kerülje el az ismert fejfájást kiváltó tényezőket, beleértve az allergéneket és bizonyos ételeket (például nátrium-glutamát, pácolt húsok, erős sajtok), valamint az aktív és passzív dohányzást. Csökkentse a stressz szintjét - próbálja ki a masszázst vagy a hidegpakolást, hogy segítsen a feszültség okozta fejfájáson. Migrén esetén pihenjen egy hűvös, sötét szobában zaj nélkül.

Van azonban egy jó hír - a legtöbb nőnek ritkábban fáj a feje a terhesség alatt, különösen az első trimeszter után. Azok pedig, akiknek kórtörténetében migrénesek, gyakran tapasztalnak javulást a terhesség alatt.

Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix

 

 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.