A Parkinson-kórban szenvedő betegek körülbelül fele tapasztal fáradtságot, de ez nem teljesen azonos azzal, mint amit egy hosszú munkanap után érez.

A Parkinson-kórhoz kapcsolódó fáradtságot gyakran úgy írják le, mint egyfajta kimerültséget, amely lehetetlenné teszi a mozgást – olyan, mintha az embernek egyáltalán nem lenne energiája. A betegek komoly fizikai fáradtságról számolnak be, amely eltér az álmosságtól. Úgy érzik, hogy még az egyszerű napi feladatok (például a reggeli elkészítése, telefonhívás, bevásárló lista írása) után is elfáradnak.

Egy másik jellemző a szellemi kimerültség, amelyet néha Parkinson-féle apátiának neveznek, ami akadályozza a koncentrációt. Problémák lehetnek a feladatok megkezdésével, az utasítások követésével vagy a részletek felidézésével.

A fáradtság okai

A Parkinson-kórhoz kapcsolódó fáradtság enyhítésének első lépése a fáradtság egyéb okainak kizárása. A szakorvosok kivizsgálják a betegeket, hogy megbizonyosodjanak arról, hogy ezen a betegségükön kívül más tényezők is hozzájárulnak-e a fáradtsághoz. Néha a betegeket alvásszakértőhöz utalhatják további vizsgálatok céljából. Ez segíthet azonosítani a fáradtság okait, például az alvási apnoét. A célkitűzés az, hogy először az alvási problémákat (például álmatlanság, alvási apnoé) kezelik, majd újra ellenőrzik, hogy a fáradtság továbbra is fennáll-e.

Parkinson-kór fáradtság
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

5 módja annak, hogy megszabaduljon a fáradtságtól

Ha a kezelőorvosa megállapította, hogy nincsenek más egészségi problémái, amelyek a fáradtságot okozzák, de továbbra is fennáll ez a kellemetlen panasz, van néhány módszer, amit kipróbálhat, hogy jobban érezze magát. Íme, néhány javaslat:

  1. Gyógyszerek: A Parkinson-kór fokozza az agy dopamin termelését, melynek szintje változhat. Ha túl alacsony dózist kap, az csökkenti a dopaminszintet, ami fáradtságot okozhat. Tájékoztassa kezelőorvosát a szedett gyógyszerekről, hogy kiderítsék, nem okoznak-e fáradtságot.
  2. Fizikai aktivitás: Lehet, hogy a fáradtság miatt lassúnak érzi magát, de sok Parkinson-kórban szenvedő beteg úgy találja, hogy a rendszeres napi edzés (például gyors séta, jógázás) egész napra energiát ad.
  3. Délutáni szundikálás: Egy rövid, 10-30 perces napközbeni (lehetőség szerint kora délutáni) szundikálás hatékony módszer lehet a fáradtság enyhítésére. Általános szabály, hogy a nap késői szakaszában történő szieszta megzavarhatja az éjszakai alvást, ami pedig fokozza a fáradtságérzést.
  4. Igyon kávét: Ha erre van szüksége, különösen az ebédidő utáni alacsony energiaigényű időszakban, nincs ezzel semmi baj, hacsak nem tapasztalja, hogy ez befolyásolja az éjszakai alvást.
  5. Gondoljon a pszichés okokra is: A fáradtság a depresszió súlyos mellékhatása is lehet. Kérdezze meg kezelőorvosát a depresszió kivizsgálásáról és esetleges kezelési lehetőségekről.
Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.