Az alkalmi memóriavesztés (például nem találja a kulcsait, hirtelen nem emlékszik az új szomszédja nevére) normális jelenség.

Az életkor előrehaladtával azonban ezek a „kieső pillanatok” elgondolkodtathatják, hogy vajon elkezdődött-e a demencia. A memória és gondolkodási képességek elvesztése súlyos idegrendszeri betegség, amely „ellehetetleníti” az önálló életvitelt.

A stressz, a fáradtság, a rossz alvás és még egyes gyógyszer is megzavarhatja az emlékek létrehozását és felidézését. Mindenkinek vannak olyan pillanatai, amikor egy film neve vagy egy könyv címe éppen a „nyelve hegyén” van, de mégsem sikerül felidézni. A memóriahiány miatt általában nem kell aggódni, de ha rendszeresen előfordul, érdemes felkeresni egy szakorvost.

Hogyan lehet különbséget tenni az egyszerű feledékenység és a súlyos betegség között?

A legfontosabb dolog, amire figyelni kell, a gondolkodási és működési képesség állandó változása az alábbiak alapján:

Elveszíti a dolgokat, és nem tudja kitalálni, hová lettek

Egy „zűrösebb” reggelen akár a kukoricapehely dobozát is betehetjük a hűtőbe, ha nagyon sietünk. Normális, ha rossz helyre tesszük a dolgokat, és normális, ha „visszanézzük” a lépéseinket, hogy megtaláljuk a kulcsokat a konyhafiókban.

Mi nem normális: képtelen kitalálni, hol lehetnek az elveszett holmik, egyre szokatlanabb helyekre teszi a tárgyakat, és arra kezd gyanakodni – minden bizonyítékok nélkül -, hogy az emberek ellopták az eltűnt tárgyait.

Eltéved ismerős helyeken

Az eltévedés normális az új helyekre történő eljutáskor.

Mi nem normális: Hosszantartó vezetés vagy gyaloglás anélkül, hogy észrevenné, hogy eltévedt vagy teljesen elfelejtette, hol van, és ebben az esetben nem kér segítséget. Azt is elfelejtheti, hogyan került új helyre, vagy elveszítheti a térképolvasási vagy a közlekedési táblák követési képességét.

memóriavesztés feledékenység demencia
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

Nem veszi észre az időt, a dátumot vagy az évszakok változásait

Időnként mindenki elfelejti, hogy a hét melyik napja van, de általában gyorsan kitalálja.

Mi nem normális: nem tudni, hogy melyik nap van vagy mennyi idő telik el, és nem veszi észre, hogy elfelejtette. Emellett nem emlékszik a találkozóiról vagy akár hiányzik is azokról annak ellenére, hogy beírta őket a naptárba.

A beszélgetései elakadnak

Időnként mindenkinek kell keresnie a megfelelő szót, ami az idősebb életkorban is normális.

Mi nem normális: rendkívül nehéz megjegyezni a szavakat, rossz szavakkal vagy nevekkel nevezni a dolgokat és az embereket, és ennek eredményeként társadalmilag visszahúzódni. Ha egyre több problémát okoz egy beszélgetés követése vagy folytatása, de akár a tévében követi a cselekményt, szintén a demencia figyelmeztető jele lehet.

A memóriavesztések zavarják a mindennapi életet

A szomszéd kutyájának nevét elfelejteni normális.

Mi nem normális: már nem tudja a mindennapi tevékenységeket (például számlák befizetése) úgy elvégezni, mint korábban, és a családja vagy szakemberek segítségére van szüksége.

Az orvos szempontjából az egyik legnagyobb aggodalom a gyógyszerkezelés kérdése, például a gyógyszerszedés elfelejtése vagy helytelen szedése. Ha problémái vannak a gyógyszerszedéssel kapcsolatban, itt az ideje, hogy orvoshoz forduljon.

Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.