Jobb memória és koncentrálóképesség, a demencia kialakulásának csökkent kockázata, stb. De valóban javíthatják-e az agyi funkciókat az étrend-kiegészítők?

Az agyműködést serkentő étrend-kiegészítőknek számos összetevője valamilyen módon kapcsolódik az agy egészségéhez, de a bizonyítékok nagy része az élelmiszerekkel és az étrenddel kapcsolatos kutatásokból származik.

Több mint 25 000 bioaktív anyag található az élelmiszerekben, amelyek együtt védik a testet, beleértve az agyat és az agyat befolyásoló folyamatokat. Egy vagy két vitamin vagy vegyi anyag bevétele azonban nem lesz mindenre gyógyír.

Mindazonáltal felmerülhet a kérdés, hogy milyen összefüggés van az agyerősítő összetevők és az agy egészsége között.

Omega-3 zsírsavak

Az omega-3 az egészséges zsírok egy fajtája, amely számos szervezeti funkcióban fontos. Zsíros halakban, kagylókban és olyan növényi forrásokban találhatók, mint a dió és a lenmag. Az omega-3 zsírsavak fontosak a szív egészsége szempontjából, és a tudósok azt vizsgálják, vajon hasznosak lehetnek-e az agy számára is. De eddig nincs elég kutatási eredmény ahhoz, hogy kijelenthessék, hogy az étrend-kiegészítőknek ugyanolyan előnyei vannak, mint az élelmiszerekből származó omega-3 zsírsavaknak.

B-vitaminok

Egyelőre nincs bizonyíték arra, hogy a B-vitaminok javítanák a megismerést vagy megakadályoznák a demencia kialakulását. A legtöbb ember rengeteg B-vitamint kap étrendjéből, néhány idősebb felnőttnek azonban B12-hiánya van. Ebben az esetben az étrend-kiegészítő jótékony hatással lehet az általános egészségre, beleértve az agy egészségét is.

agyserkentő vitaminok étrend-kiegészítők
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

E-vitamin

Az E-vitamin egy antioxidáns, amely megvédi a sejteket a károsodástól. A már demenciában szenvedőknél a napi E-vitamin-pótlás lassíthatja az állapotromlás ütemét. Azok, akiknek E-vitaminban gazdag az étrendjük, esetükben kisebb valószínűséggel alakul ki demencia.

Sőt, a túl sok E-vitamin káros is lehet. Az E-vitamint tartalmazó étrend-kiegészítők nagy dózisai a túlzott bevitel fokozott kockázatával járnak, ezért ezek szedése helyett az E-vitaminban gazdag étrend javasolt.

Egyéb vitaminok

Az A-, C- és D-vitamin gyakran szerepel olyan termékekben, amelyekről azt állítják, hogy jótékony hatással vannak az agyra. Bár ezek a vitaminok fontosak az általános egészség szempontjából, nincs bizonyíték arra, hogy javítják a memóriát, a megismerést vagy az agy egészségét.

Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.