Az utazási betegség az egyensúlyi rendszer gyakori zavara, amely hányingerrel, hányással, fokozottabb izzadás és szédüléssel jár.

Amint az utazási korlátozások enyhültek, egy új helyre történő utazás megtervezése izgalmasnak tűnik mindaddig, amíg nem emlékszik, hogy a hegyi autóutak, a hajókázás és a repülések során gyakoriak az utazási betegség kellemetlen tünetei, amelyek akkor tapasztalhatók, amikor az egyensúlyi rendszert váratlan módon stimulálják.

Hogyan előzhető meg az utazási betegség?

Az utazási betegség bármilyen utazási mód során előfordulhat: hajón, repülőgépen, vonaton, buszon vagy autóban. A megfelelő ülőhely kiválasztása fontos. Érdemes menetirányban, az autó/busz első ülésén, a vonat első személykocsijában, a hajó felső fedélzetén vagy a repülőgépen a szárnyaknál lévő ülőhelyeket választani. Fontos az olyan zavaró tényezők elkerülése is, mint a telefonok, a táblagépek és az újságok, könyvek olvasása is.

Ha lehetséges, hajtsa a fejét a fejtámlához a mozgások minimalizálása érdekében és próbáljon kitekinteni a távolba. Az utazás előtti órákban kerülje az alkoholt és a zsíros ételeket, de mindenképpen igyon sok vizet és egyen egészséges ételeket. Utazás közben fogyasszon száraz kekszet.

utazási betegség
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

Az utazási betegség kezelése

A gyógyszertárakban beszerezhetők olyan vény nélkül kapható antihisztaminok, amelyek megakadályozhatják vagy enyhíthetik a tüneteket. Ha nem szeretne gyógyszert bevenni, érdemes kipróbálni a gyömbéres vagy levendulás aromaterápiát vagy az akupresszúrás karszalagot.

Az utazási betegségben szenvedők hajlamosabbak a migrénes fejfájásra is. Náluk általában ugyanazok a két betegség tünetei, vagyis az émelygés, a szédülés és a fejfájás. A migrénes fejfájás optimális kezelése néha segíthet az utazási betegség megelőzésében is.

Mikor kell orvoshoz fordulni?

Az élet későbbi szakaszában kezdődő utazási betegség a belső fülben kialakult problémára utalhat vagy egy már meglévő migrénes állapot eredménye lehet. Vannak olyan esetek is - bár sokkal ritkábban -, hogy ezek a tünetek valamilyen komolyabb betegséget jeleznek. Ha a tünetek tartósak és zavarók, mielőbb keressen fel egy szakorvost.

Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.