A lupusz egy olyan – leginkább a 15-45 éves nőket érintő - autoimmun betegség, ami ízületi fájdalommal, lázzal, bőrkiütésekkel jár és szervkárosodást okozhat.

Jelenleg a lupusz nem gyógyítható és a betegség súlyosbodásának megelőzésére egész életen át tartó kezelést igényel. A jó hír az, hogy sok lupuszos tünetek fellángolásának gyakorisága a gyógyszeres kezeléssel csökkenthető, és a betegségek 80-90 százaléka normális élettartamot él meg.

Bár nehéz kontrollálni a fellángolások gyakoriságát és súlyosságát, életének egyéb vonatkozásai, amelyek befolyásolják a közérzetét (például egészséges táplálkozás, elegendő alvás, a stressz csökkentése), könnyen szabályozhatók. Ezek az alábbiak:

Ismerje meg a betegségét: Nem kell azonnal megtanulnia mindent a lupuszról szól, de minél többet tud, annál könnyebben felismerheti az újonnan megjelenő vagy szokatlan tüneteket.

Kérjen támogatást: A támogatás sokféle formában történhet, például terapeuta által, a betegszervezetektől vagy a betegtársaktól. Mivel sokan nem tudják, mi az a lupusz, és feltételezhetik, hogy ha nem "nézel ki betegnek, akkor nem érzed magad rosszul”, hasznos lehet, ha a családtagjait és a barátait is bevonja.  

lupusz autoimmun betegség
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

Fontos a fényvédelem: Sok lupuszban szenvedő beteg számára a napsugárzás fellángolást okozhat. Ez nem azt jelenti, hogy kerülni kell a napfényt, de fontos az UV-sugárzás elleni védelem.

Rendszeresen mozogjon: A pihenés abszolút elfogadható és szükséges a fájdalom esetén. Amikor azonban jól érzi magát, a kevésbé megerőltető testmozgás javíthatja az ízületek állapotát és a hangulatát, valamint csökkentheti a stresszt. Emellett hozzájárul a szív- és érrendszer egészségéhez és a normál testsúly fenntartásához.

Vigyázzon a szívére: A lupusz és a szívbetegség között szoros összefüggés van, így javasolt a rendszeres kardiológia vizsgálat, valamint az egészséges étkezés és a – lehetőleg – napi szintű könnyebb testmozgás.

Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.