Az enyhébb téli és a szárazabb tavaszi időjárás miatt magasabb a pollenkoncentráció, így az allergiában szenvedők súlyosabb tüneteket tapasztalhatnak.

A pollenallergiában szenvedők számára sajnos jól ismertek a betegség kora tavasztól az ősz végéig tartó kellemetlen tünetek, beleértve az orrdugulást, a vízszerű orrfolyást, a tüsszögési rohamot, és az orr-, torok-, szem- vagy fülviszketést. Az idei tavasszal, a korábban és erőteljesebben érkező allergia-szezon miatt azonban az átlagosnál több beteg fordul szakorvoshoz, mivel az átlagosnál súlyosabb tüneteket tapasztalnak.

pollenallergia
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

A Semmelweis Egyetem Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinika szakorvosa szerint a pollenallergiában szenvedő betegeknek az erős allergiaszezon miatt nagymértékben romlott az életminőségük is. Márciusban és áprilisban jóval több allergiás beteg fordult szakorvoshoz súlyos és tartósabb alvásproblémák, krónikus fáradékonyság, valamint az allergia következtében kialakult elhúzódó vagy visszatérő kötőhártyagyulladás miatt.

A szokásosnál korábban jelentkező és erős tünetek hátterében a kevésbé hideg téli időjárás és a nagymértékű tavaszi szárazság állhat, amely megnövelik az allergén növények pollenjeinek számát a levegőben. A szükséges antiallergén kezelés mellett a pollenallergiában szenvedő betegek az életmódbeli változások bevezetésével is javíthatják az életminőségüket. A pollenallergia idején javasolt a gyakori hajmosás, valamint a ruha- és ágyneműcsere, emellett pedig a pollenszűrős szúnyoghálón keresztüli szellőztetés is segíthet a tünetek enyhítésében.

Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.