A dohányzásról való leszokás az egyik legjobb dolog, amit tehet az egészsége érdekében, de az e-cigarettára való „áttérés” nem a legjobb módszer.

1. Kevésbé ártalmas, mint a dohányzás, de még mindig nem biztonságos

Az e-cigaretták a nikotint, az aromaanyagokat és az egyéb vegyszereket melegítve képzik a belélegezendő aeroszolt. A cigaretta 7000 vegyszert tartalmaz, amelyek közül sok mérgező. Kétségtelen ugyan, hogy az e-cigarettában kevesebb mérgező vegyi anyag van, de akár halállal is végződhetnek az e-cigaretta használatával összefüggő tüdősérülések. Ez főleg azoknál fordul elő, akik „módosítják” a készülékeiket vagy feketepiacon beszerzett, „felturbózott” (tetrahidrokannabinol, E-vitamin-acetát) e-folyadékokat használnak.

2. A kutatások szerint károsítja a szívet és a tüdőt

A nikotin az elsődleges „összetevő” mind a hagyományos dohánytermékek, mind pedig az e-cigaretta esetében, és erősen addiktív és mérgező anyag. Emeli a vérnyomást és megnöveli az adrenalin hatását, ami növeli a pulzusszámot és a szívroham kockázatát. A kutatási eredmények utalnak az e-cigaretta összefüggésére a krónikus tüdőbetegség, az asztma, valamint és a szív- és érrendszeri betegségek esetében.

3. Ugyanolyan addiktív, mint a hagyományos cigaretta

Az e-cigaretta és a hagyományos cigaretta egyaránt tartalmaz nikotint, ami a kutatások szerint ugyanolyan függőséget okozhat, mint a heroin és a kokain. Ami még rosszabb, hogy sok e-cigarettázó szervezetébe még több nikotin kerül az extra erősségű patronokból.

4. Nem a legjobb eszköz a dohányzásról való leszokáshoz

Bár a dohányzásról való leszokást segítő segédeszközként kerültek forgalomba, az e-cigaretta nem kapta meg az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal jóváhagyását a dohányzásról való leszokás eszközeként. Egy nemrégiben készült tanulmány kimutatta, hogy a legtöbb ember, aki e-cigarettát használt a leszokásra, végül továbbra is dohányzott mind a hagyományos, mind az e-cigarettával.

e-cigaretta dohányzás
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

5. A fiatalok számára vonzóbb az e-cigaretta

A fiatalok körében az e-cigaretta népszerűbb, mint bármely más hagyományos dohánytermék, zömében a füst hiánya miatt. A szakértők szerint három oka lehet annak, hogy az e-cigaretta különösen csábító a fiatalok számára. Először is, sok tizenéves úgy gondolja, hogy a füst nélküli cigaretta kevésbé káros, mint a dohányzás. Másodszor, az e-cigaretták olcsóbbak, mint a hagyományos cigaretták. Harmadszor, az e-cigaretta patronjai gyakran különleges ízesítőket (például almás pite, görögdinnye) tartalmaznak, amelyek vonzóbbá teszik a fiatalabb felhasználók számára.

Forrás: https://www.hopkinsmedicine.org/health/wellness-and-prevention/5-truths-you-need-to-know-about-vaping
Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.