A krónikus obstruktív tüdőbetegség (más néven COPD), a tüdőben lévő légutak tartós beszűkülésével járó, visszafordíthatatlan károsodás, amely jelentősen megnehezíti a légzést, korlátozva ezzel a munkaképességet és az életminőséget. Amennyiben gyakran van légszomja, egy egyszerű légzésvizsgálattal kideríthető, mi okozza.

A COPD kezelése nagymértékben javíthatja a betegek életminőségét. A kezelőorvos által meghatározott kezelési módok az alábbiak lehetnek:

  • A dohányzásról való leszokás (amennyiben dohányzik) a kezelés legelső része.
  • A dohányfüst és más légszennyező anyagok kerülése otthon és a munkahelyen.
  • A légúti tünetek (például köhögés, zihálás) gyógyszeres terápiája.
  • Az alsó légutak és a tüdő fertőzései súlyos problémákat okozhatnak a COPD-ben szenvedők betegeknél, ezért ezek megelőzése (például influenza elleni védőoltás beadása) és mielőbbi gyógyítása alapvető fontosságú.  
copd_tudobetegseg_fulladas
Forrás: pixabay.com
  • A pulmonális rehabilitációs program során a szakemberek megtanítják a beteget arra, hogyan kezelje (légzéssel, étkezéssel és testmozgással kapcsolatos tanácsok) a COPD tüneteit az életminősége javítása érdekében.
  • Ha nem megfelelő a szervezet oxigén ellátottsága, kiegészítő oxigénre lehet szükség, például egy hordozható, mobil oxigéntartályból.
Forrás: https://www.cdc.gov/copd/features/copd-symptoms-diagnosis-treatment.html?CDC_AA_refVal=https%3A%2F%2Fwww.cdc.gov%2Ffeatures%2Fcopd-awareness-month%2Findex.html
Borítókép forrása: unsplash.com
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.