A világszerte tomboló Omicron variáns miatt felmerülhet a kérdés: vajon a textilmaszkok elégségesek ahhoz, hogy megvédjük magunkat?

Miért veszélyes az Omicron variáns?

Egy ideje tudjuk, hogy az arcmaszk viselése megakadályozhatja a vírusrészecskék kilégzését, ami meggátolja az új koronavírus terjedését. A textilmaszkok azonban nem sokat védenek a vírust hordozó részecskék belélegzésétől – és egy cseppfertőzéssel terjedő vírus esetén ez problémát jelent. A szakemberek számára egyértelmű, hogy az Omicron variáns fertőzőbb, ami azt jelenti, hogy mindannyiunknak további óvintézkedéseket kell tennünk.

maszk Omicron COVID
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

Melyik arcmaszk a leghatékonyabb az Omicron ellen?

A járványügyi szakemberek szerint a textilmaszkok nem elegendőek az Omicron elleni védelemhez. Ahhoz, hogy a legjobb védelmet nyújtsa az új vírusmutációval szemben, a szövetmaszk helyett válasszon olyan maszkot, amely szorosan illeszkedik az arcához.

N95 maszk - Ezek az egészségügyben használt maszkok szorosan illenek az archoz, és különösen hatékonyak a levegő szűrésében - kiszűrik a levegőben lévő részecskék körülbelül 95 százalékát.

KN95 maszk - Ezeket a maszkokat úgy tervezték, hogy szorosan illeszkedjenek az archoz, és egy kis „sátrat” képezzenek a száj és az orr környékén, amely megkönnyíti a légzést a viselése közben. Ezek is kiszűrik a levegőben lévő részecskék körülbelül 95 százalékát.

KF94 maszk - A KF94-ek megjelenésében és szabásában hasonlítanak a KN95-ös maszkokhoz, a levegőben szálló részecskék körülbelül 94 százalékát kiszűrik.

Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.