A hideg időszak szezonálisan jelentkező betegségekhez vezethet. Érdemes tudni, ez hogyan és miért fordulhat elő, és mit tehetünk a megelőzés érdekében.

Hogyan befolyásolja egészséget az időjárás?

Először is fontos különbséget tenni. A hőmérséklet-változás nem betegít meg, de az időjárási viszonyok változása hajlamosíthat a betegségekre. A tél egyben a csúcsszezon egyes vírusok, különösen az influenza számára, amelyek általában nem élik túl a melegebb hónapokat. És van három fő tényező, amely növeli a megbetegedések növekvő arányát ezen időjárási változások során:

Szárazabb levegő: A tél hidegebb, szárazabb levegő kiszárítja a nyálkahártyát, melyek repedései lehetővé teszik, hogy légúti vírusok megtelepedjenek, szaporodjanak és betegséget okozzanak.

Hideg levegő: Amikor a levegő lehűl, az legyengíti az immunrendszerünket, így fogékonyabbak vagyunk a fertőzésekre.

Expozíció: A hidegebb tél miatt hosszabb ideig tartózkodunk bent, több ember mellett, és ez bőséges táptalajt ad a vírusoknak. Több a kórokozó a beltérben, és a szellőzés nem olyan jó, mint a szabadban, tehát ha több ember közelében van, a vírusok könnyebben terjednek.

Hogyan előzzük meg a betegségeket, ha az időjárás megváltozik?

Bár soha nem tudjuk teljesen megakadályozni a megbetegedéseket, sok mindent megtehetünk, hogy megvédjük magunkat és csökkentsük a betegségek esélyét.

Maszkviselés

Az egyik előírás, amely a világjárvány idején gyökeret vert, és nagy előnyt jelenthet a továbbiakban, az a maszkviselés. Nagyszerű ötlet a maszk viselése zárt térben, különösen, ha olyan emberek csoportjában tartózkodik, akiknek immunitása vagy oltási állapota ismeretlen.

hideg légúti betegségek
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

Meleg ruházat

Egy másik hasznos szokás, hogy gondoskodjon a melegről, különösen a szabadtéri tevékenységek során. Sok hőt veszítünk a fejünkből, az ujjainkból, lábujjainkból, fülünkből, orrunkból és szánkból, ezért ezek azok a helyek, amelyeket le kell takarni, hogy megőrizzük a meleget és megóvjuk szervezetünk immunrendszerét.

Hidratáltság

Hideg időben ugyanolyan fontos egészsége szempontjából a megfelelő hidratálás, mint meleg időben. Lehet, hogy nem veszi észre, hogy a levegő szárazabb, és nem érzi magát olyan szomjasnak, de fontos a megfelelő hidratáció fenntartása.

Egészséges táplálkozás

Ugyanez vonatkozik a kiegyensúlyozott étrend fenntartására is. A friss gyümölcsök, zöldségek és a mediterrán diéta nagyban hozzájárulhat ahhoz, hogy egészséges maradjon.

Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

Ezek a legfontosabb teendők felfázás esetén (x)

Kínzó alhasi görcsök, égő érzés vizeletürítéskor, nem múló vizelési inger – ezek a panaszok kísérik a felfázásként is ismert hólyaghurutot. Mutatjuk, mit tehetünk az enyhe felfázás korai tünetei ellen.