Az enyhébb mellékhatások megjelenése normális jele annak, hogy az immunrendszer az oltás beadását követően védőreakciót vált ki.

Emberek tízmillióit oltották már be a SARS-CoV-2 ellen. Közülük sokuknál az egyes adagok beadását követő órákban és napokban enyhébb mellékhatások (például fájó kar, enyhe láz, fejfájás vagy fáradtság) alakultak ki. Ezek a reakciók normálisak, általában az oltástól számított egy napon belül jelentkeznek és nem sokkal később eltűnnek. A vakcina működésének jele is lehet, de nem kell megijedni, ha nem tapasztalunk semmilyen enyhébb mellékhatást.

Ezek gyakoribbak lehetnek akkor is, ha valaki már felépült a COVID-19-ből, mert az immunrendszerének elsődleges feladata a vírusra való reagálás, ideértve az oltásokban található ártalmatlan fragmentumokat is. Ezekben az esetekben a mellékhatások csak azt jelzik, hogy a szervezet emlékszik a vírusra és hatékonyan reagál rá. Az oltások arra tanítják az immunrendszert, hogy felismerje és reagáljon egy adott kórokozóra, így ha legközelebb találkozik azzal a patogénnel, a teste gyorsan felveszi ellene a közdelmet. A védőoltás ugyanazokat az immunreakciókat váltja ki, mint az igazi kórokozóval történő találkozás: az immunológiai "első válaszadó" sejtek kémiai üzeneteket bocsájtanak ki, amelyek más immunsejteket „küldenek” az injekció beadásának helyére, valamint ezen a területen „szivárgóbbá” teszik az erek falát, hogy az immunsejtek eljussanak a célhelyükre.

koronavírus védőoltás
Forrás: pixabay.com

Az immunsejtek ezután elkezdik kialakítani az "adaptív" immunválaszt, amely antitestet termelő B-sejteket és immun-T-sejteket tartalmaz. Ezek elpusztítják a vírussal fertőzött sejteket. Ezek a reakciók együttesen ugyanazokat a tüneteket válthatják ki, amelyeket akkor jelentkeznek, amikor „valódi” fertőzés ellen küzdenek, mint például láz, hidegrázás, fáradtság, duzzadt nyirokmirigyek, valamint vörösség, duzzanat és merevség az injekció beadásának helyén. Amikor legközelebb találkozik a kórokozóval, ezek a válaszok gyorsabban és erősebben kezdődnek, mert az immunrendszer már felkészült arra, hogy felismerje és reagáljon rá. Ezért azok az emberek, akik már felépültek a COVID-19-ből, több ilyen enyhe reakciót tapasztalhatnak. A legtöbb esetben ezek az enyhébb mellékhatások rövid ideig jelentkeznek, a beoltott emberek csupán 3% -a tapasztalta őket három napon túl is.

Forrás: https://www.gavi.org/vaccineswork/why-vaccine-side-effects-might-be-more-common-people-whove-already-had-covid-19?fbclid=IwAR3fNqsNt4XzeeekaPgTwBZSOIjQgATAqUHz8X_gCnmvtpVAKbSapjG9Hv0
Borítókép forrása: pixabay.com
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.