A dohányzásról való leszokás választása az egyik legjobb döntés az egészségével kapcsolatban, amelyet meghozhat.

A dohányzás károsítja a test szinte minden szervét és szervrendszerét. Amellett, hogy növeli a szívbetegségek, a tüdőtágulat, a stroke, a leukémia, az asztma, a tüdőgyulladás és a tuberkulózis kockázatát, a dohányosoknál nagy a kockázata a rosszindulatú daganatos betegségek kialakulásának.

 A dohányzás a tüdőrák leggyakoribb oka. A tüdőrákos esetek 85 százaléka a dohányzással kapcsolatos. A dohányzóval való együttélés akár 30 százalékkal is növeli a tüdőrák vagy szívbetegség kialakulásának esélyét a nemdohányzók esetében. Összességében elmondható, hogy a dohányzás és a dohányfüstnek való kitettség évente több százezer halálesetet okoz.

Egy tanulmány szerint a 40 éves kor előtti leszokás 90 százalékkal csökkenti annak esélyét, hogy idő előtt meghaljon a dohányzással összefüggő betegségben, és 54 éves korára még kétharmadával csökkenti annak esélyét.

tüdőrák dohányzás
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

Még a jelenlegi dohányosok is, akik leszoktak a rák diagnosztizálása után, jobban tudnak gyógyulni és reagálni a kezelésre, akár 40 százalékkal csökkentve egyes rákos megbetegedések okozta halálozás esélyét.

Biztonságos-e az e-cigaretta?

Az utóbbi időben egyre népszerűbbek az elektronikus cigaretták. Ezek az eszközök nikotint és egyéb vegyi anyagokat, aromákat bocsátanak ki, amelyeket a cigarettafüsthöz hasonlóan belélegeznek. Bár az e-cigarettagyártók azt állítják, hogy termékeik biztonságosak, összetevőik listája gyakran ismeretlen, és egy tanulmány szerint a tesztelt e-cigaretta minták felében rákot okozó anyagokat találtak.

Ajánlások a tüdőrák szűrésére

Volt dohányosként a kockázata alacsonyabb, mint a jelenlegi dohányosé, de sajnos a daganatos megbetegedés kockázata továbbra is magasabb, mint a nemdohányzók esetében.

Ha erős dohányos volt, különösen, ha fiatalon kezdte, vagy hosszú ideig dohányzott, akkor legalább 15 éven keresztül évente tüdőrák-szűrést kell végezni.

Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.