A védőoltás elősegíti, hogy az immunrendszer antitesteket és a vírus ellen ható vérsejteket termeljen. Így nyújtva védelmet, hogy a COVID-19 súlyos lefolyású és halálos kimenetelű legyen. A szakemberek azonban továbbra is előírják a maszkviselést, a gyakori kézmosást és a távolságtartást. Mi az a három ok, amely miatt ezekre továbbra is szükség van?

1. Az oltást követően nem azonnal alakul ki az immunitás

A jelenleg forgalomban lévő COVID-19 elleni oltások valamennyire különböznek egymástól, de az biztosan tudható, hogy mindkettő esetében a teljes védőhatás kialakulásához időre van szükség. Legalább négy-hat hétig tart, amíg a szervezetben kialakul az immunvédettség az új koronavírus ellen.  A vakcinák által biztosított védelem ideje még nem ismert, ezzel kapcsolatban jelenleg is folynak a klinikai vizsgálatok.

2. A tömeges oltás kivitelezése időbe telik

A COVID-19 okozta világjárvány a lakosság tömeges oltásával fékezhető meg. A járványügyi szakemberek becslései szerint ennek eléréséhez a lakosság 70-90 százalékának kell oltást kapnia. Ez Magyarországon körülbelül hétmillió embert jelent. Nemcsak elegendő adag vakcinát kell előállítani, hanem ezeket is el kell osztani országszerte és egyenként beadni az embereknek. Ez akár több hónapig is tarthat, így addig is vigyázni kell magunkra és másokra.

covid_koronavirus_oltas
Forrás: pixabay.com

3. Lehetséges, hogy az oltás után is megfertőzhetünk másokat

Ezek az oltások több mint 90 százalékos hatékonysággal csökkentik a súlyos betegség kialakulásának és a halálos kimenetelnek a kockázatát, de ezek megelőzése nem azonos a fertőzés megelőzésével. Még nem teljesen ismert, hogy ezek az oltások mennyire hatékonyak a fertőzés megakadályozásában és a SARS-CoV-2 terjesztésében. Ez azt jelenti, hogy az oltást követően fennáll annak a lehetősége, hogy megfertőződhetünk és másoknak is átadhatjuk a vírust.

Miért oltassuk be magunkat?

Még mindig hiányosak az új koronavírussal kapcsolatos ismeretek, de az már biztos, hogy a még fiatal, egészségesnek tűnő embereknél is gyakran hosszan tartó vagy súlyos lefolyású a fertőzés. Ezek azonban a védőoltással megelőzhetők.

Forrás: who.int
Borítókép forrása: pixabay.com
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.