Bedugult az orra és nem érzi a kedvenc étele ízét? Ezeket a tünetek megfázásra vagy allergiára utalnak, de gyakran az orrmelléküreg-gyulladást is jelezhetik.

1. Figyelje a tüneteit

Az akut orrmelléküreg-gyulladás az orrot és az orrmelléküregeket borító szövet gyulladása, amelyet gyakran vírus vagy baktérium okoz. A tüsszögés és az orrfolyás mellett az arc és a fogak fájdalma is jellegzetes tünet.

Az orrmelléküreg-gyulladás néha sokkal hosszabb ideig, akár 12 hétnél tovább tarthat. Ezt krónikus orrmelléküreg-gyulladásnak hívják, és súlyos esetekben műtétre lehet szüksége a fájdalom enyhítése érdekében. A tünetek közé tartozik az orr, a szem és a homlok körüli nyomó érzés, valamint a sárgás, zöldes orrfolyás.

2. Eltérő kezelések szükségesek

Az akut orrmelléküreg-gyulladás általában 7-10 nap alatt önmagától elmúlik. Ha hosszabb ideig tart, a kezelőorvos antibiotikumokat írhat fel.

A krónikus orrmelléküreg-gyulladás más és ennek kezelése több időt és türelmet igényel. A gyógyszerek kombinációja - beleértve a szteroidot tartalmazó orrspray-ket, a szájon át szedhető szteroidokat és a nyálkahígító gyógyszereket - enyhítheti a tüneteket. Mivel általában nem baktérium okozza, az antibiotikumok szedésére nincs szükség. Ezen állapot diagnosztizálásához a szakorvos endoszkóppal vizsgálhatja meg az orr belsejét, valamint CT- vagy MRI-vizsgálatot rendelhet, hogy megállapítsa, vannak-e az orrban daganatok (polipok).

orrspray
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

3. Óvatosan használja a vény nélkül kapható gyógyszereket

A dekongesztáns spray-k és cseppek rövid ideig enyhíthetik a tüneteit, de néha többet ártanak, mint használnak. Előnyös lehet az orröblítés és a párásítás is, ami segít megtisztítani az orrjáratokat. Ügyeljen arra, hogy szűrt vizet használjon és minden használat után tisztítsa és fertőtlenítse az eszközöket a fertőzés elkerülése érdekében. A vény nélkül kapható szteroidos orrspray-ek hasznosak lehetnek allergiák esetén, csökkenthetik a megfázás tüneteinek intenzitását és hatékonyak lehetnek krónikus orrmelléküreg-gyulladás esetén is.

4. Súlyos esetekben műtét válhat szükségessé

Ha a fenti kezelések nem hatékonyak vagy kialakulnak az orrpolipok és blokkolják az orrmelléküregek elvezetését, műtétre lehet szükség.

5. Megelőző lehetőségek

A gyakoribb fertőtlenítő kézmosás segíti az orrmelléküreg-gyulladást okozó mikroorganizmusok eltávolítását, valamint az olyan allergének elkerülését, mint például a pollen, a por és az állati szőr, így ezáltal megelőzhető ez az állapot. Emellett a kiegyensúlyozott, egészséges étrend, a gyakori testmozgás és a dohányzásról való leszokás is fontos az immunrendszer erősítéséhez.

Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.