A külső környezettel érintkező bőrfelszínünk közül a kéz tekinthető a legszennyezettebbnek. A kórokozó terjesztésében kiemelt szerepe van a kezeinknek, ezért fontos a fertőtlenítő kézmosás és a kézfertőtlenítés.

A fertőtlenítő kézmosás és a kézfertőtlenítés célja a kezünk bőrén található, úgynevezett átmeneti mikroflóra elpusztítása. 

Fertőtlenítő kézmosás

A fertőtlenítő hatású folyékony szappannal végzett fertőtlenítő kézmosást alapvetően a kézen látható szennyeződés esetén kell elvégezni. Fontos tudnunk azonban, hogy nemcsak ilyenkor kell kezet mosni, hiszen a tisztának tűnő kézen is lehetnek fertőzéseket okozó mikrobák. Így például a WC használata előtt és után, étkezések, ételkészítés előtt, hazaérkezés után, betegek látogatása előtt és után mindenképpen törekedjünk a legalább fél-egy percig tartó fertőtlenítő kézmosásra.

Kézfertőtlenítés

A víz nélkül, hígítás nélkül alkalmazható, alkohol-tartalmú szerrel történő kézfertőtlenítés olyan esetekben javasolt, ahol a fertőtlenítő kézmosásra nincs lehetőség (például erdei kirándulás, játszótér, tömegközlekedés). Ezeket a szereket a száradásig kell a kézbőrbe dörzsölni, hogy az antimikrobás hatású alkohol és a bőrápoló hatóanyag fel tudjon szívódni.

koronavirus_covid_kezmosas_kezfertotlenites
Forrás: pixabay.com

Milyen termékeket használjunk?

A vásárlásnál figyeljünk arra, hogy – főleg a COVID-19 járvány időszakában – a koronavírusok inaktiválásához olyan, a burokkal rendelkező vírusok ellen hatásos, úgynevezett szelektív virucid hatású kézfertőtlenítő szert vásároljunk, ami glicerint tartalmaz, így egyben bőrkímélő hatású is.

A „minőségi” kézfertőtlenítő szerek a Nemzeti Népegészségügyi Központ által bevizsgáltak és engedélyezettek. A termékek címkéjén megtalálható az engedélyszám és a behatási idő, ami az adott fertőtlenítőszernél szükséges a mikrobaölő hatás érvényesüléséhez.

Borítókép forrása: pixabay.com
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.