Lehet, hogy még nem is hallottunk róla? Pedig a gyógyászati készítmények is komoly addikciót válthatnak ki!

Az orrspray függőség mögött fiziológiai okok vannak, de sajnos, ha valakit magával ragad, nehéz belőle kigyógyulni, ugyanúgy, mint bármilyen más függőségből. Ha az orrunk, orrjárataink eldugulnak a nátha, allergia időszakában, akkor előfordul, hogy gyógyszertartalmú orrspray termékeket vetünk be a szabad légutak elérése érdekében. Az orrspray hatóanyagainak hatására lelohad a nyálkahártya, enyhül a duzzanat, szűnik a gyulladás és végre fellélegezhetünk.

orrspray_fuggoseg
Forrás: pexels.com

A probléma akkor van, ha a spray-t több mint 5-7 napig alkalmazzuk, eközben ugyanis a szervezetben tolerancia alakul ki a hatóanyagokkal szemben. Vagyis egyre több kell ahhoz, hogy a kívánt hatást elérjük, az orr pedig újra bedugul. A beteg így egyre több és több spray-t használ, de már az sem segít, ugyanakkor, nehezebben kap levegőt. Végül egy komoly pszichés és fizikai függőség alakulhat ki. A túlzott használat teljesen azonos addikciót vált ki, mint a drogok, és a hónapokig vagy évekig tartó függőségnek komoly és kellemetlen mellékhatásai lehetnek.

Az orrspray-k hatóanyaga lehet szteroid, antihisztamin, dekongesztáns és sóoldat. Igazából a legutóbbi az, amit ajánlott használni. A sós öblögetés miatt ugyanis nem alakul ki függőség és sokszor bőven elég, hogy rendbe tegyük a náthás orrüreget. Ha mindenképp szükség van gyógyszeres változatra, akkor mielőbb váltsunk át sóoldatosra, hogy enyhülnek a tüneteink! A dekongesztáns spray-k használatánál pedig tartsuk be az ajánlott adagolást!

Forrás: https://www.healthline.com/health/nasal-spray-addiction
Borítókép forrása: pexels.com
 
Neked ajánljuk

Ilyen üzenete van számunkra a menstruációs ciklusnak (x)

Majdnem minden nő megtapasztalja élete során, hogy valamilyen csúszás vagy zavar adódik a menstruációs ciklusában. Rendszertelenül érkezik: egyszer túl korán, máskor pedig későn jön meg. Összeszedtük, milyen okok állhatnak a cikluszavar hátterében.