A hetvenes években az azbeszt népszerű anyag lett, a házaktól kezdve az autógyártásig használták. Hamar kiderült azonban, hogy különféle légzési problémákat okoz.

Az azbesztet már az 1800-as években is használták. Vegyi anyagokkal, hővel, elektromossággal és korrózióval szembeni ellenállása miatt az azbeszt népszerűvé vált az ipari forradalmat tápláló gőzgépek és turbinák szigetelőanyagaként. A különféle légzési problémákkal és daganatos megbetegedésekkel való összefüggése miatt azonban a hetvenes-nyolcvanas években számos országban betiltásra került. Sajnos ez a veszélyes anyag még mindig sok régebbi épületben megtalálható, ezért érdemes jobban megismerni az egészségre gyakorolt veszélyeit.

Milyen egészségi problémákat okozhat az azbeszt?

Az azbeszt számtalan betegséget okozhat. Az azbeszt által okozott legsúlyosabb probléma a tüdőfibrózis, vagyis a tüdőszövetek hegesedése, valamint a tüdőrák bizonyos típusai. A dohányzás pedig tovább növeli az azbeszttel kapcsolatos betegségek, különösen a tüdőrák kockázatát.

Az azbeszt-expozícióval kapcsolatos leggyakoribb tünetek a következők:

  • légszomj
  • zihálás
  • krónikus köhögés
  • mellkasi fájdalom
  • duzzanat az arcon
  • nyelési nehézség.

Az azbeszthez kapcsolódó betegségek kialakulása évtizedekig is eltarthat, de ezt nagymértékben befolyásolja az expozíció időtartama és intenzitása.

azbeszt tüdőbetegség tüdőrák
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

Mik a kockázatai?

Ha az 1970-es évek előtti épületben él, az azbeszt valószínűleg még mindig megtalálható a padlólapokban, a mennyezetben, a csövekben vagy a szigetelésben. Aggodalomra ad okot, ha az azbesztből készült anyagok megsérülnek (például az azbesztlapok eltávolítása során apró szálak kerülnek a levegőbe, ami belélegezve ártalmas a tüdőre.

Azok az emberek, akik az építőiparban, a hajógyártásban és a bányászatban dolgoznak, fokozott veszélynek vannak kitéve. Cipőjükön, ruhájukon vagy akár a hajukban is hazavihetnek azbesztet, ami ezáltal a családjuk számára is egészségi kockázatot jelent.

Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.