A reumatoid artritisz egy autoimmun állapot, amely ízületi fájdalmat okoz. A megfelelő élelmiszerek fogyasztásával azonban enyhíthetők a tünetek.
Az ízületi gyulladásban szenvedő betegek számára nem létezik tökéletes étrend. A kerülendő élelmiszerek, ételek közé tartoznak a cukros snackek, az olajos és grillezett ételek, valamint a finomított szénhidrátok. Van azonban 9 élelmiszer, melynek rendszeres fogyasztása enyhítheti az ízületi gyulladásos fájdalmat. Íme:
1. Tonhal, szardínia és lazac – ezek a halak nagyszerű omega-3 zsírsavforrást jelentenek, melyek segítenek csökkenteni a gyulladást. Az elkészítés során vigyázni kell arra - különösen a lazac esetén -, hogy a túlsütés megsemmisítheti az omega 3-zsírsavak túlnyomó részét. Egy tanulmány szerint a halolaj is nagy mennyiségben tartalmaz omega 3-zsírsavakat. Rendszeres fogyasztása esetén csökkenhet a reggeli ízületi merevség.
2. Olívaolaj - az olívaolaj omega-3 és omega-6 zsírsavakat tartalmaz, és van egy természetes összetevője is, amely leállítja a gyulladást okozó anyagok termelést.
3. Teljes kiőrlésű gabona – a feldolgozott gabonákhoz képest a teljes kiőrlésű gabonák (például quinoa, barna rizs, zab) antioxidánsokban, tápanyagokban és rostokban gazdagok, főleg E-vitaminban, fitinsavban és szelénben, amelyek gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkeznek.
4. Babfélék - tele vannak rostokkal, amelyek segítenek csökkenteni az ízületi gyulladás tüneteit. Magas fehérjetartalmuk révén erősíthetik az ízületeket.
5. Citrusfélék - például a narancs, a citrom és a grapefruit nagyszerű C-vitamin-források, melyek segítik az immunrendszer működését a különböző gyulladásos betegségek leküzdésében. Egyes tanulmányok szerint a narancslé nagy dózisú béta-kriptoxantint tartalmaz, ami csökkentheti a reumatoid artritisz kockázatát.
6. Zöld tea - sok antioxidánssal és polifenollal rendelkezik, amelyek enyhíthetik a gyulladást és késleltethetik a porc méretének csökkenését.
7. Zöldségek – a különböző zöldségek (például brokkoli, kelbimbó, bok choy, karfiol, zöld leveles zöldségek) gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkeznek. Sőt, kalciumot is tartalmaznak, ami hozzájárulhat a csontok egészségének megőrzéséhez.
8. Gyömbér és kurkuma - a bennük található vegyületek gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkeznek, így segíthetnek enyhíteni az ízületi gyulladás jeleit és tüneteit.
9. Szőlő - antioxidánsokat, polifenolokat és rezveratrolt tartalmaz. Utóbbi az erek működésének javításán kívül gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal is rendelkezik és a vörösborban is megtalálható.