Sajnos a pattanások nemcsak a tinédzser éveinket tudják megkeseríteni, hanem a 20-as és 30 éveinkben is többször visszatérő probléma.

Ennek több oka van, amelyeket nem érdemes félvállról venni, hiszen a bőrünk mindig jelez, ha valamit nem jól csinálunk, vagy a szervezetünkben lépett fel változás. Éppen ezért fontos, hogy tisztában legyünk a következő dolgokkal, amelyek nagy hatással lehetnek a bőrünk állapotára:

Gének

Rossz hír, hogy bizony a pattanásos bőrre való hajlamot is lehet örökölni. Ha a szüleinknek, nagyszüleinknek is volt felnőttkorában bőrproblémája vagy pattanása, sajnos nagy valószínűséggel nekünk is szembe kell nézni ezzel. Szerencsére azonban egészséges táplálkozással, valamint a bőrtípusunknak megfelelő ápolás betartásával könnyen kiküszöbölhető.

Hormonok

A hormonális változások nemcsak tinikorban törhetnek ránk. Ez ugyanúgy igaz a 20-as, 30-as és 40-es éveinkre is. Kezdve a menstruációs időszakoktól, egészen a változó korban beállt hormonszint változásokig. Ezek mellékhatásai szinte egytől egyig a bőr állapotán mutatkoznak meg.

A fogamzásgátló elhagyása

A bőrgyógyászok a fogamzásgátlót sokszor bőrproblémákra is felszokták írni, ugyanis a benne található összetevők szabályozzák a faggyúmirigyek működését. Ám elhagyásuk pontosan az ellenkezőjét válthatják ki. Sok nő szenved ilyenkor gyulladt, piros pattanásoktól, amelynek kezeléséhez sok időre és türelemre van szükség.

Életmód

Számtalan tanulmány és cikk foglalkozik azzal, hogy a stressz és az egészségtelen szokások – mint például az alkohol fogyasztás vagy a dohányzás – szoros összefüggésben vannak a pattanások kialakulásával. Érdemes egy kisebb szünetet tartani, hogy kiderüljön, hogy a bőrhibák emiatt jelennek-e meg a bőrünkön. A felgyülemlett stresszt pedig mozgással próbáljuk levezetni.

Smink

Ahogy idősödünk annál több kozmetikumot használunk, ugyanakkor egyre több mindenre lesz érzékeny a bőrünk. Bizonyos termékek eltömíthetik a pórusainkat vagy olajos réteget képezhetnek a felszínén, amelyek könnyen mitesszereket és pattanásokat képezhetnek.

Bőratka

Ez a pici, szabad szemmel egyáltalán nem látható élősködő a bőrön található faggyúból táplálkozik, így az sem zárható ki, hogy emiatt nem tudunk szabadulni a pattanásoktól. Fordítsunk nagyobb figyelmet az otthoni higiéniára: használjunk tiszta törülközőt és naponta kétszer tisztítsuk a bőrünket.

Borítókép forrása: pexels

 

 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.