A fájdalmas menstruáció az endometriózis egyik fő tünete, de nem ez az egyetlen.

Mi az endometriózis?

Az endometriózis akkor fordul elő, amikor a méh belsejét bélelő sejtekhez hasonló szövet nő a test más helyein. Az endometriózis leggyakrabban a petefészkeken, a petevezetékeken és a méh hátsó részén található, de az endometrium szövetei bárhol növekedhetnek. Az orvosok arról is beszámoltak, hogy endometrium szövetet találtak a hasban, a hólyagban, a vesében, a tüdőben és a rekeszizomban, bár ezeken a helyeken sokkal ritkábban fordulnak elő. Az endometriózisban szenvedő embereknél az endometrium szövete továbbra is úgy működik, mintha még mindig a méhen belül lenne. A más szerveken növekvő szövet még mindig követi a menstruációs ciklust, havonta duzzad és vérzik. Noha nem veszélyezteti az életet, az endometriózis gyenge, fájdalmas, nehéz időszakokat okozhat, meddőség, puffadás, fájdalmas szex, és egyéb problémák.

Számos elmélet létezik arról, hogy mi okozza az endometriózist: a leggyakoribb Sampson elmélete, más néven retrográd menstruáció. A retrográd menstruáció során az endometrium sejtjei a petevezetéken keresztül jutnak ki a méhből, és rátelepülnek a hasüregben lévő szövetekre - mondja Gretchen Glaser nőgyógyászati ​​szakértő. Ügyelj ezekre az endometriózis tüneteire, és ha aggódsz, beszélj orvosoddal.

Elviselheteten fájdalom menstruáció előtt, alatt és utána

A fájdalom az endometriózis leggyakoribb tünete, mely néhány nappal az ember menstruációja előtt kezdődik, a végig kitarthat, és néhány napig folytatódhat, mondja Dr. Glaser. A menzeszhez kapcsolódó egyes fájdalmak normálisak, de amikor a fájdalom kezelhetetlenné válik és hosszú ideig tart, az endometriózis tünete lehet. "Amikor a nők azt tapasztalják, hogy otthon kell maradniuk az iskolából, vagy otthon kell maradniuk a munkahelyükről, hánynak, vagy hogy nem tudnak lényegében normálisan működni a menstruációjuk alatt, akkor az jó alkalom a kivizsgálásra" - mondja dr. Glaser.

Állandó kismedencei fájdalmad van

Idővel a kismedencei fájdalom krónikussá válhat, nemcsak a menstruáció körül. Néhány nő fájdalmas szexet is tapasztal, érezhetik a medence nehézségét, valamint tompa és görcsös fájdalmat - mondja Dr. Glaser. Krónikus kismedencei fájdalmat vagy nyomást a petefészek endometriómái is okozhatnak, amelyek a petefészkeken lévő ciszták. Dr. Glaser szerint a nőknél endometriomák alakulhatnak ki, amikor a méhnyálkahártya szövete nő a petefészkekben és tömeget képez.

Kimerültnek érzed magad

Néhány nő az endometriózis tüneteként tapasztalja a fáradtságot. Bár önmagában ez sima fáradtság lehet, ez az érzet nagyobb valószínűséggel abból adódik, hogy állandóan kényelmetlenül érzed magad, és krónikus fájdalmat tapasztalsz az endometriózis miatt - mondja Dr. Douglass.

Képek forrása: pixabay.com

 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.