A hormonháztartásunk épp olyan könnyen billen ki egyensúlyából – többnyire az ösztrogén oldalára -, akár a mérleg, melynek csupán egyik oldalát terhelik. Azonban ahhoz, hogy egy nő testileg és lelkileg egyaránt egészséges legyen, létfontosságú az ösztrogén és progeszteron egyensúlyának helyreállítása.

Így vessünk véget az ösztrogén dominanciának:

  1. A táplálkozásunk megreformálásával és a fitoösztrogének tudatos kerülésével máris sokat tehetünk a női nemi hormon kordában tartásáért. De mit is jelent ez? A fitoösztrogének olyan, a természetben előforduló vegyületek, melyek a szervezetbe jutva képesek a női nemi hormonhoz hasonlóan viselkedni. Ilyen növényi eredetű táplálék forrásunk a szója és a lenmag, így az ezeket tartalmazó élelmiszerek kerülendők.
  2. Talán nem is gondolnánk, hogy a drágán vásárolt, jó minőségűnek tűnő kozmetikumaink, parfümök, körömlakkok és samponok valójában az ösztrogén dominancia melegágyai. Ami pedig mindezért felelős, az a bennük található kémiai vegyület, a xenoösztrogén.
  3. A harmadik, talán egyben a legfontosabb befolyásoló tényező azonban lelki eredetű: a szorongás, a stressz, az állandó küzdés valamiért (vagy valami ellen) szintúgy növeli szervezetünkben az ösztrogént.

A progeszteronnak szüksége van támogatásra!

Az ösztrogénnel ellentétben progeszteron a szervezetünkön kívül kevés dologban fellelhető – emiatt is olyan könnyű felborítani az egyensúlyt. A mesterséges progeszteron pótolókon túl azonban szerencsére választhatunk olyan természetes krémeket, melyek képesek a petefészkünk által termelt hormonnal megegyező molekulájú hatóanyagot bejuttatni szervezetünkbe.

Kiemelt kép: pexels.com
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.