Annál rosszabb nincs is talán, mint amikor nehezen kiszámítható a menstruációs ciklus. Petra például sokáig tervezgette a wellness-hétvégét, mígnem az utolsó héten rájött, hogy ha korábban jön meg a menzesze, az bizony elronthatja a vágyott pihenést. De mitől zavarodhat össze a női ciklus?

A kiszámíthatatlan menzesz tönkreteheti a pihenést

– Hosszú volt a tél, ráadásul az idén még síelni sem utaztunk el a barátainkkal. Februárban fásultnak éreztem magam, és a világ is olyan szürkének tűnt. Biztos voltam benne, hogy egy kis kikapcsolódásra van szükségem, ezért pár barátnőmmel szerveztünk egy wellness-hétvégét. A monoton hétköznapjaimat feldobta az utazással kapcsolatos tervezgetés, ami különösen akkor adott erőt, amikor amúgy is sok stressz ért a munkahelyemen. Indulás előtt nem sokkal azonban belém hasított a felismerés, hogy mi lesz, ha éppen a miniszünidő alatt jön meg a mensim – meséli történetét Petra. – A balsejtelmem szerencsére nem igazolódott be, a menzeszem nem jött meg korábban, sőt éppen hogy késett.

A stressz is összezavarhatja a ciklust

Petra végül úgy döntött, orvosi segítséget kér, hiszen a gyakran rendetlenkedő ciklus mindenképpen valamiféle jelzés a szervezetétől. A wellness-hétvége után elment tehát nőgyógyászhoz, hogy kivizsgáltassa magát. Az orvosa szerencsére nem talált semmilyen szervi problémát, kizárta a ciszta, a mióma és a daganatos megbetegedések lehetőségét is. Egyúttal elmagyarázta Petrának, hogy a tartós stressz – amit akár a rossz munkahelyi légkör vagy egy szerelmi csalódás, de akár a vizsgadrukk is okozhat – felboríthatja a hormonháztartást és összezavarhatja a menstruációs ciklust, amely emiatt rendszertelenné válhat. A ciklus a „nagykönyv” szerint 28 napos, ám akkor sincs gond, ha a havi vérzés 21, illetve 35 naponként jelentkezik. Baj akkor van, ha menstruáció indokolatlanul és rendszertelenül korán, vagy éppen hogy nagyon megkésve érkezik. Petra a nőgyógyásznál tett látogatása után többet szeretett volna megtudni a női ciklusról, ezért csatlakozott egy menstruációs problémákat kibeszélő internetes csoporthoz, ahol a hozzá hasonló cipőben járó nők osztották meg tapasztalataikat.

premens tabletta
Vény nélkül kapható, barátcserjekivonat-tartalmú gyógyszer

Segített a Premens tabletta

Itt ajánlottak neki egy recept nélkül kapható, hormonmentes gyógynövényes gyógyszert, amely segíthet a cikluszavar rendezésében, és emellett a menzesz előtt 7-10 nappal jelentkező kellemetlen PMS-tünetek csökkentésében is. Ez a gyógyszer a barátcserje-kivonatot tartalmazó Premens tabletta. A barátcserje növényi összetevői pozitívan hatnak a női hormonális rendszer működésére.  Ez a növényi gyógyszer biztonságos és hatásos, amit több klinikai vizsgálat is alátámaszt – szemben a nem ellenőrzött barátcserje-tartalmú étrendkiegészítőkkel: ezeknek a nem ellenőrzött előállítású és minőségű termékeknek a terápiás célú használatát éppen a gyógynövény hormonrendszere gyakorolt hatása miatt a hatóságok nem javasolják.

– A jó ajánlásoknak köszönhetően elkezdtem szedni a Premens tablettát. Azt persze tudom, hogy a kívánt hatás elérése érdekében legalább 3 cikluson át kell használnom a Premenst, de nagyon bízom benne, hogy nálam is beválik majd – mondja Petra.

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.