Van öt kulcsfontosságú tévhit az emberek millióit érintő szorongással kapcsolatban, amelyeket még mindig túl sokan vélnek valósnak.

1. Meg tudja mondani, ha valaki szorong

Ironikus módon a szorongásos emberek tökéletesen nyugodtnak tűnhetnek. Az az általános kép, hogy valaki hiperventillál és egy papírzacskóba lélegzik, nem mindig illeszkedik a valósághoz. A szorongásnak számos tünete van anélkül, hogy külső szemlélő számára észrevehető lenne. Például valakinek hevesen dobog a szíve, ami elég ijesztő a számára, de előfordulhat, hogy még egy képzett szakember sem veszi észre. Ugyanez vonatkozik a szorongás egyéb tüneteire is, mint például a hasfájásra vagy a szédülésre. Természetesen vannak olyan tünetek is, amelyek észrevehetők (például izzadás, kipirulás), de előfordulhat, hogy ezeket a tüneteket nem lehet párosítani azzal a ténnyel, hogy az érintett személy szorong.

2. Ha valaki egy adott helyzetben szorong, akkor mindig ugyanabban vagy hasonló helyzetben fog újra előfordulni

Ami gyakran észrevehető, az, hogy az illető jó hangulatban van-e vagy sem. Például, ha valaki pozitív hangulatban van, nagyobb valószínűséggel vállal szorongást kiváltó feladatot, mivel a jó közérzet enyhíti a szorongást. Az alvásról gyakran beszélnek a szorongó betegek: ha jól aludtak, minden kezelhetőbbnek tűnik.

szorongás tények
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

3. Ha valaki szorong, próbálja megnyugtatni

Természetesen elszomorító látni, hogy valaki, akit szeret, szorongást tapasztal. A „Nyugi, minden rendben lesz” válasz sajnos több szempontból is visszaüthet. Először is, az érintett személy valószínűleg nem fogja úgy érezni, hogy hallotta vagy megértette őt. Másodszor, nagyon nehéz egyszerűen parancsra lazítani. Ha ilyen egyszerű lenne, az illető már megtette volna. Harmadszor, míg a jóga vagy a meditáció sok embernek segíthet, a szorongó embereknek nehézségei lehetnek az ilyen tevékenységek során.

4. A szorongó emberek gyengék

Amellett, hogy csak a mindennapi élettel foglalkozunk, a hatékony kezelés része az is, hogy a személy fokozatosan kerüljön olyan helyzetekbe, amelyek szorongást okoznak. Megtanulnak szembenézni a félelmeikkel, és olyan életet élnek, amilyet szeretnének. Természetesen a kezelés sokkal árnyaltabb, de a lényeg az, hogy a szorongó emberek egyáltalán nem gyengék.

5. A szorongás nem nagy „ügy”

Mivel időnként mindannyian szorongunk, úgy gondoljuk, hogy tudjuk, mit érez a másik. A szorongásos zavar azonban más, mint időnként stresszesnek vagy idegesnek lenni. A szorongásos zavar azt jelenti, hogy a szorongás hatással van az életre. Az érintett személy valószínűleg a szorongás miatt kerüli azokat a dolgokat, amelyekre szüksége van vagy meg akarja tenni. Lehet, hogy elítéli magát a szorongás miatt. A szorongás tehát jelentős probléma, de nagyon jól kezelhető is.

Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.