Az emberi elme elképesztő mennyiségű információval tud „bűvészkedni”, de ennek van határa - egy bizonyos ponton eléri a kritikus tömeget.

Ekkor elkezd elfelejteni vagy elkerülni dolgokat, dühös lesz, küszködik a munkahelyén vagy a kapcsolatban. Ismerős ez az állapot? A túlterheltség azonban „kezelhető”. Ennek érdekében próbálja ki ezt az 5 trükköt:

Ne halogassa a feladatait

Ha sok minden jár a fejében, főleg a kötelező feladatok, akkor néha a legjobb módja annak, hogy „kiverje” a fejedből, ha mielőbb megcsinálja azokat. Ha a feladatok felé halad, ahelyett, hogy eltávolodna azoktól, csökken a feszültsége, és növekszik az önbizalma.

Ütemezze be a tevékenységeket

A káosz megfékezésére javasolt, hogy minden feladatot rögzítsen a naptárában. Tervezz meg mindent: ne csak a nyilvánvaló feladatokat, például a szabadidős tevékenységeket is. A feladatok ütemezése kötelezi Önt azok elvégzésére. Ez egy nagyszerű módja a mentális túlterhelés csökkentésének.

agyi túlterheltség
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

Bizonyos feladatokat töröljön a listáról

Ha hetekig (vagy hónapokig) kerül valamit, tegye fel magadnak a kérdést, hogy valóban meg kell-e tennie. Ha nem, akkor végleg törölje le a listáról.

Kérjen segítséget

Nem várhatja el, hogy mások „megmentsék” a kötelezettségeitől, de kérhet segítséget. Mondja el partnerének vagy gyermekeinek, hogy szüksége van rájuk a háztartási munkát elvégezésében. A munkahelyén tájékoztassa a főnökét, hogy további támogatás nélkül gondjai lesznek a határidő betartásával.

Ne gondolja túl a dolgokat

A túlterheltség érzése nem csak azt jelenti, hogy túl sok tennivalója van, hanem gyakran azt, hogy túl sok dolog van, amin gondolkodnia kell. Érdemes megfigyelni az ezzel kapcsolatos gondolatait, majd engedje el azokat.

Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

Ezek a legfontosabb teendők felfázás esetén (x)

Kínzó alhasi görcsök, égő érzés vizeletürítéskor, nem múló vizelési inger – ezek a panaszok kísérik a felfázásként is ismert hólyaghurutot. Mutatjuk, mit tehetünk az enyhe felfázás korai tünetei ellen.