Fogyassza rendszeresen ezeket az agyserkentő ételeket, hogy fenntartsa a pozitív hangulatát és az megőrizze az idegrendszere egészségét.
Az étkezés nemcsak testi egészségünk, hanem elménk szempontjából is fontos. A megfelelő ételek kiváló vitamin-, tápanyag- és antioxidánsforrások. A klinikai kutatások alátámasztják azt az elméletet, hogy az egészséges ételek (például halban, olívaolajban, diófélékben és teljes kiőrlésű gabonában gazdag mediterrán étrend), amit minden nap eszünk, az javíthatja a hangulatunkat, és segíthet a depresszió és a szorongás kezelésében. A tanulmányok szerint a nyugati étrend kalóriadús, tápanyagszegény és erősen feldolgozott, ami szorongáshoz és depresszióhoz vezethet.
Íme, a 10 legjobb étel, amelyek segítenek a pozitív hangulat fenntartásában:
Leveles zöldek és brokkoli - A leveles zöldek (kelkáposzta, bok choy) folátot, kalciumot, magnéziumot és K-vitamint tartalmaznak. A folátot kiegészítésként használják a depresszió enyhítésére. A leveles zöldek olyan vegyületeket is tartalmaznak, amelyek segítik a májat a méreganyagok hatékonyabb kiválasztásában.
Kagyló és osztriga - Rengeteg B12-vitamint tartalmaznak, amely fontos az agyban és az idegekben található neurotranszmitterek számára. Ha Ön vegán vagy vegetáriánus, akkor fontos, hogy alternatív B12-vitamin forrásokat találjon.
Hal és halolaj - Tanulmányok kimutatták, hogy a gyakori halfogyasztás csökkenti a depressziót. Ez részben annak tudható be, hogy a hal jó forrása az omega-3 zsírsavnak, amely hatékony kiegészítője a depresszió kezelésének.
Dió, mandula és mogyoró - A dió jó forrása az E-vitaminnak. Egy tanulmány kimutatta, hogy a napi 30 gramm vegyes diófélékkel, például dióval, mandulával és mogyoróval kiegészített mediterrán étrend jelentősen csökkentette a depressziót.
Bogyós gyümölcsök - Az áfonya védi az agyat. Egy tanulmány szerint heti két adag áfonya elfogyasztása 35 százalékkal csökkenti az Alzheimer-kór kockázatát.
Lencse, csicseriborsó, bab - A hüvelyesek nagy mennyiségű folsavat és cinket tartalmaznak, mindkettőt a depresszió hatékony kiegészítőjeként használják. Az elegendő cinkbevitel különösen fontos a vegetáriánusok és a vegánok számára, mivel a cink felszívódása 50 százalékkal csökkenthető a fitátokból, amelyek a növényekben találhatók. Emellett a bab jó fehérjeforrás, és stabilan tartja a vércukorszintet.
Étcsokoládé és kakaópor - Az étcsokoládé és a kakaó (pirítatlan kakaóbab) kakaó-polifenolokat tartalmaz, a növényekben található antioxidánsok egy fajtáját, amelyről kiderült, hogy javítja a hangulatot és csökkenti a stresszt.
Tökmag - Egy negyed csésze a magnézium napi ajánlott adagjának közel a felét tartalmazza. A magnézium egy nélkülözhetetlen ásványi anyag, amely csökkenti a depresszió és a szorongás mértékét. A tökmag cinket, növényi omega-3 zsírsavakat és triptofánt is tartalmaz, amelyek segítik az alvást.
Fermentált élelmiszerek és probiotikumok - A kutatók rávilágítanak a bélben (az úgynevezett „második agyban”) lévő baktériumok és a hangulat közötti fontos kapcsolatra. Az erjesztett ételek, mint a kimchi és a savanyú káposzta probiotikumokat tartalmaznak, és csökkenthetik a szorongást.
Kurkuma - A kurkuma hatóanyaga a kurkumin, egy gyulladáscsökkentő vegyület, amelyről megállapították, hogy javítja az antidepresszánsok hatékonyságát.
Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix