Bár az energiaitalokban található összetevők közül több természetesnek tekinthető a problémát a rendszeres, nagy mennyiségű fogyasztásuk és a hirtelen elhagyásuk okozza.

Az energiaital alkalmanként történő fogyasztása valószínűleg nem okoz hosszú távú mellékhatásokat, azonban ismerni kell az energiaitalok veszélyeit a rászokás megelőzése érdekében.

Az energiaitalok három leggyakoribb mentális egészségre gyakorolt hatása:

Szorongás

Az energiaitalok fő alkotóeleme a magas koffein-tartalmú guarana. Ez a kivonat stimulálja az izmokat, az idegrendszert és a szívet, de klinikailag bizonyított mellékhatása a szorongás. Egy felmérés során több mint ezer húszéves fiatalt megkérdezve a kutatók azt találták, hogy azok, akik napi egy vagy több energiaitalt fogyasztottak, gyakori szorongásról számoltak be. Ráadásul azok a résztvevők, akik úgy döntöttek, hogy energiaitalt fogyasztanak a jobb tanulási koncentráció és a vizsgateljesítmény fokozására, jelentős nyomás alatt vannak és rendkívüli mértékben szoronganak. Ez arra utal, hogy a szorongást kiváltó italok fogyasztásával a résztvevők valójában több kárt okoztak maguknak, mint hasznot.

Kábítószerhasználat

Az energiaitalok nemcsak a depresszió és a szorongás gyakoriságát és súlyosságát növelhetik, de ezek a népszerű italok a tinédzserek által elfogadott kábítószerekkel való visszaélésekhez is köthetők. Egy 2010 és 2018 közötti időszakban történt felmérés eredménye szerint a naponta több energiaitalt fogyasztó tinédzserek több mint 50%-a nem ellenezte a rendszeres drogfogyasztást. Az adatok arra is utaltak, hogy a legtöbbjük a „keményebb” drogokat sem tekintette veszélyesnek. Ezen kívül egy Egyesült Államokban közzétett jelentésből kiderül, hogy a kórházi sürgősségi osztályokon megduplázódott az energiaitalok túlzott fogyasztása miatti betegfelvételek száma és minden 10. beteg tartós kórházi kezelésre szorult.

energiaital mentális betegségek
Forrás: pixabay.com

Hangulat- és alvászavarok

Ez az energiaitalok egyik leggyakoribb negatív hatása. Koreai kutatók megállapították, hogy a határértéken túli koffeinmennyiség fogyasztása hangulatzavarokat okoz és felboríthatja az alvási szokásokat, melyek stresszt és depressziót okozhatnak. A Frontiers in Public Health folyóiratban megjelent tanulmány bemutatta, hogy az energiaitalok ezen általános mellékhatásai mellett jelentős a vesekárosodás, a cukorbetegség és az elhízás kockázata is.

Megoldás: Minden mértékkel fogyasszunk!

Az energiaitalok elhagyása kellemetlen mellékhatásokat eredményezhet, amelyek könnyen elkerülhetők, ha az energiaszint elősegítésének alternatív és egészségesebb módját választjuk (például 7-8 órás alvás vagy rendszeres testmozgás).

Forrás: https://www.healthwebmagazine.com/mental-wellbeing/side-effects-of-energy-drinks/
Borítókép forrása: pixabay.com
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.