Ha depresszióban szenved, nagyobb a kockázata annak, hogy a mentális működése is csökken a hangulatával együtt.

Amikor ez megtörténik, nagy az esélye, hogy elkezdődött az Alzheimer-kór vagy a demencia. A depresszió tüneteit összetéveszthetjük a demencia jeleivel, de kognitív károsodást is jelezhetnek, különösen, ha a depresszió későbbi életkorban kezdődik.

Mindezen okok miatt, ha hangulati és/vagy memóriazavarai vannak, forduljon szakorvoshoz, hogy meghatározzák az okot, és megtudja, hogy a depresszió terápiája képes-e kezelni az esetleg tapasztalt kognitív problémákat.

Sokszor előfordulhat, hogy valakit orvoshoz beutalnak, mert demenciája van, de kiderül, hogy depressziós, de fordítva is igaz. Azoknál az embereknél, akiknél már kialakult a demencia, nagyobb a depresszió kockázata. Ezért mindig fontos a depresszió szűrése azoknál az embereknél, akiknek kognitív problémái vannak.

depresszió demencia
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

Mi a kapcsolat a depresszió és a demencia között?

A depresszió többet befolyásolhat, mint a hangulatát. A hangulati rendellenességet a fokozott gyulladással hozták összefüggésbe, ami a tanulmányok szerint szerepet játszhat a demencia, valamint a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásában. Ezenkívül, ha levertnek érzi magát, hajlamosabb az egészségtelen viselkedésre, mint például a rossz étrend, a mozgásszegény életmód, a dohányzás és a túlzott alkoholfogyasztás – mindez hatással lehet az agy egészségére és a kognícióra.

Milyen közös tünetei vannak a depressziónak és a demenciának?

A depresszió és a demencia az alábbi közös tünetekkel jár, ami megnehezítheti a két állapot megkülönböztetését:

  • koncentrációs, döntéshozatali és problémamegoldási nehézségek
  • a hobbik iránti érdeklődés elvesztése
  • elszigetelődés
  • fokozott ingerlékenység.

Bonyolítja a helyzetet, hogy mindkét rendellenesség előfordulhat egy időben, és a depresszió súlyosbíthatja a meglévő kognitív károsodást. Másoknak kognitív zavara van, amely akkor is fennáll, ha a hangulati tünetek megszűnnek.

Ha kognitív panaszait elsősorban a depresszió okozza, pszichoterápiás kezeléssel, szükség esetén gyógyszeres kezeléssel a kognitív funkciója helyreállhat a hangulatával együtt.

Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.