Évek óta ismert, hogy a nőknél körülbelül kétszer nagyobb valószínűséggel diagnosztizálnak depressziót, mint a férfiaknál, de a különbségek ezzel nem érnek véget.

A férfiaknál is másképp néz ki a depresszió. Míg a depressziós nők sírva fakadhatnak, a férfiak inkább dühösek és fenyegetőznek.

A depresszió különbségeinek észlelése

A különbségek már serdülőkorban megjelennek. A depressziós lányoknál nagyobb valószínűséggel elégedetlenek a testképükkel, és gyakrabban éreznek bűntudatot, koncentrációs nehézségeket és szomorúságot. A depressziós fiúk viszont nagyobb valószínűséggel veszítenek érdeklődésükből a szokásos tevékenységeik iránt, illetve reggelente lehangoltabbak és fáradtabbak. Ahogy idősödünk, a nők nagyobb valószínűséggel tapasztalnak a stressz miatt szomorúságot és alvási problémákat, míg a férfiak hajlamosak az ingerlékenységre és az impulzív haragra.

depresszió férfi nő
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

A férfiak és a nők is különböző módon birkóznak meg a depresszióval, a nők gyakrabban kérnek segítséget. A férfiak négyszer nagyobb valószínűséggel követnek el öngyilkosságot, mint a nők, a nők azonban sokkal gyakrabban gondolnak az öngyilkosságra.

Esélyegyenlőségi segítség depresszió esetén

A súlyos depresszió kockázatának csökkentésének egyik kulcsa az epizódok megelőzése, különösen akkor, ha a családban előfordult betegség. Íme, a legjobb módszerek:

Éljen egészségesen - Ez azt jelenti, hogy kövesse az egészséges étrendet, keressen módszereket a stressz kezelésére és rendszeresen mozogjon. A plusz kilók növelik a ​​stresszt, ez viszont fokozza a depresszió kockázatát. A testmozgás olyan teljesítményérzetet ad, amely erőteljes a depresszió elleni küzdelemben. Valójában a legújabb kutatások azt találták, hogy a fizikai aktivitás, még kis „mennyiségben” is, növeli a felnőttek önhatékonyságát.

Őrizze meg a lelki egyensúlyát - Az emberek hajlamosabbak depresszióba esni, amikor az életük ellenőrizhetetlenné válik, akár munka, akár családi, akár egészségi problémák miatt. A prioritások listájának vezetése és annak betartása segít elkerülni a túlterheltséget vagy a kilátástalanságot. Mielőtt elérné a „töréspontot”, forduljon szeretteihez, támogató csoportokhoz vagy szakemberhez.

Dolgozzon minden nap - Egy jelentés megállapította, hogy az egészség kezdeti javulását követően a nyugdíjba vonulás 40 százalékkal növelte a depresszió kockázatát. Bármilyen munkával kapcsolatos problémamegoldás a siker élményét nyújtja, ami segít megerősíteni önbecsülését és egészségét.

Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.