A lakosság jelentős részét érintő elhízás esetén a depresszió kétszer gyakrabban fordul elő, mint a normál testsúlyú embereknél. Vajon az egészséges étrend segíthet-e a depresszió tünetek enyhítésében?
Mind a depresszió, mind az elhízás (és ezzel együtt a megnövekedett szív- és érrendszeri betegségek kockázata) világszerte a népegészségügyi problémák közé tartozik. A depresszió pontos kiváltó oka jelenleg nem ismert, de a szakértők úgy gondolják, hogy számos pszichológiai, társadalmi és biológiai tényező járul hozzá a betegség kialakulásához. Utóbbi genetikai, hormonális, immunológiai, biokémiai és neurodegeneratív faktorokat tartalmaz, melyeket az étrend és a táplálkozás is befolyásolhatja.
A nyugati társadalmak tipikus étrendje nagy mennyiségben tartalmaz telített zsírokat, vörös és feldolgozott húsokat, valamint finomított cukrokat, ugyanakkor alacsony a gyümölcs-, zöldség- és rostbevitel. Ennek eredményeként az étrend energiasűrűsége nagy és tápanyagban szegény, ami károsan befolyásolja mind a fizikai, mind a mentális egészséget. Az egészségtelen étrend és az elhízás közötti kapcsolat egyértelmű: az ajánlott napi adagnál több kalóriát fogyasztó egyének, valamint a magas zsír- és cukortartalmú ételek fogyasztásával együtt nagyobb valószínűséggel alakul ki elhízás.
Emellett a kutatók összefüggést találtak az elhízás és a depresszió között: egyrészt a depresszió súlygyarapodást és elhízást okozhat, másrészt az elhízás depresszióhoz vezet. Felmerült, hogy mindkettő hátterében a stresszhelyzetre adott válaszok zavara áll, bár felmerült például a gyulladás, az oxidatív stressz és más endokrin diszfunkciók, valamint bizonyos pszichológiai mechanizmusok (például megbélyegzés) szerepe is, amelyek hozzájárulnak és fenntartják ezt a kétirányú kapcsolatot.
Az elhízott és depressziós emberek a depressziós betegek sajátos alcsoportjába tartoznak. A jelenlegi vizsgálatok eredményei bizonyítékot szolgáltatnak a korlátozott kalóriatartalmú étrendek és a fogyás fontosságára az elhízott, depressziós betegeknél. Valószínű, hogy ezen betegek étrendváltoztatásának további előnye lehet, hogy az egyes depressziós tüneteik enyhítése mellett javítják anyagcserét és csökkentik a kardiovaszkuláris kockázatot. Kifejezetten segíthet a depresszió azon típusában szenvedőknél, amelyre a fokozott étvágy és súlygyarapodás, az aluszékonyság és rossz anyagcsere-profil jellemző.
Tehát az elhízott, depressziós betegeknél a csökkentett kalóriatartalmú étrend ígéretes, személyre szabott kezelési megközelítést jelenthet, amely a tünetek enyhüléséhez is vezethet.