Az érzelmi szorongás egy olyan kifejezés, amelyet a lelki gyötrelem állapotának leírására használnak, és számtalan formában nyilvánulhat meg.

Az érzelmi szorongás leggyakoribb okai

Az érzelmi stressznek többféle oka lehet, és ezek általában több tényező kombinációját is magukban foglalják. Íme, azok a helyzetekre, amelyek érzelmi szorongás válthatnak ki:

Munkahely. Tagadhatatlan, hogy a munkahely stresszes környezet lehet. Bár az átélt stressz egy része motivációt válthat ki, a többi túlságosan károsíthatja az egészséget. A leggyakoribb munkahelyi stressztényező közé tartozik az alacsony munkabér, a gyakori túlóra, a munkabiztonsági problémák, a felelősség növelése, valamint a vezetőkkel és a kollégákkal való kapcsolat.

Otthoni környezet. Az érzelmi szorongás másik lehetséges oka az otthoni környezet, beleértve a kapcsolati problémákat és az élet jelentős változásait (például gyermek születése, új otthonba költözés).

Traumás tapasztalat. Az érzelmi stressz oka lehet a traumatikus események (egy szeretett személy halála, baleset, stb.) átélése.

érzelmi szorongás
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

Az érzelmi szorongás tünetei

Íme, a leggyakori tünetek, amelyek azt mutatják, hogy egy felnőtt érzelmi stressztől szenved:

  • túl sokat vagy túl keveset eszik
  • túl sokat vagy túl keveset alszik
  • eltávolodás a hobbiktól és a kapcsolatoktól
  • energiahiány
  • megmagyarázhatatlan fájdalmak
  • túlzott alkohol- vagy kábítószer-fogyasztás
  • önkárosító gondolatok.

Az érzelmi szorongás kezelése

A kezelés megkezdése előtt az első lépés a kiváltó okok vagy stresszorok azonosítása. Ezek azonosítása után képes lesz hatékonyan meghatározni, hogy melyik kezelés (kognitív viselkedésterápia, fizikai aktivitás, stresszkezelési stratégiák - relaxáció, meditáció és légzőgyakorlatok) a legjobb az Ön mentális és érzelmi egészsége szempontjából.

Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.